Page 16 - Gezondheid bereikbaar voor iedereen!
P. 16

DUBBELINTERVIEW CLAUDIO BOSCU EN GERBEN HENGEVELD









          gezond mee eten. Onze producten zijn   Boscu: “De invloed van corona is nog   mensen zich bezig met de mate waarin
          zorgvuldig samengestelde uitgebalan-  steeds groot op de zorg. Denk aan de iso-  voedingsmiddelen op een duurzame wijze
          ceerde maaltijden, die gezond, lekker   latie van bewoners, cliënten en medewer-  worden geproduceerd en/of verpakt. Kunt
          en beschikbaar zijn, ook voor mensen   kers. De reguliere zorg wordt op bepaalde   u toelichten welke trends en ontwikkelin-
          met zogenoemde speciale voedingsbe-  plaatsen ook weer afgeschaald. Dat heeft   gen u binnen de sector van ‘voeding in de
          hoeften”.                         zeker ook gevolgen voor de wijze waarop   zorg’ waarneemt? Hoe sluit Huuskes aan
                                            wij onze voeding aan kunnen bieden aan   op deze ontwikkelingen? Kunt u hierbij na-
          Boscu vult aan: “Daarbij beschouwen wij   zorgorganisaties en hun cliënten/patiën-  der ingaan op de innovatie ‘Green Deal’?
          de rol van voeding eigenlijk nog breder.   ten. We zien de sluiting van de restaurants
          Als we voeding meer beschouwen als   in de zorginstellingen, hetgeen zeker   Boscu: “Verduurzaming in denken en han-
          medicijn dan voorkomt het niet alleen   een toename van de vereenzaming zal   delen vindt breed zijn intrede in de zorg. Zo
          ondervoeding, maar vervult het een es-  betekenen voor cliënten en patiënten. Op   ook bewust Eten & Drinken. Dit concen-
          sentiële maatschappelijke rol. Patiënten   dit moment worden de maaltijden bezorgd   treert zich op zowel proces aanpassingen
          lopen risico op toegenomen eenzaam-  op de kamer of het appartement van een   om afval en verspilling te voorkomen, als
          heid. Een goede maaltijd, vooral als deze   cliënt. We zien dat ook terug in het aantal   ook op duurzame keuze(s) in producten en
          gezellig samen met anderen wordt ge-  eenpersoonsmaaltijden dat besteld wordt,   gerechten (keurmerken), alsook de keuze
          nuttigd, helpt eenzaamheid bestrijden,   dat aantal is fors toegenomen sinds het   voor vleesvervangers. Om deze uitdaging
          ook vanwege het sociale aspect ervan”.  begin van de crisis”.       samen met onze zorgorganisaties invulling
                                                                              te geven hebben we het Huuskes Green
          Hengeveld: “We innoveren samen met   Boscu: “Maar denk ook aan een grote groei   Deal programma ontwikkeld. Dit program-
          onze relaties. Petit Chef als voorbeeld   in de levering van de dagelijkse bood-  ma wordt in december geïntroduceerd”.
          is een specifieke lijn hoogwaardige   schappen, zoals voor cliënten in de GGZ
          eiwitrijke mini-maaltijden, welke direct   of de GHZ. Zij konden niet meer samen   Omdat uw organisatie al meer dan 60
          bijdraagt aan herstel. Kleine aantrekke-  met hun begeleiders boodschappen doen   jaar voeding bereidt voor de zorgsector,
          lijke maaltijden van ca.130 gram die veel   bij de eigen supermarkt. Maar ook onze   heeft u veel kennis opgebouwd over de
          eiwitten bevatten. Specifiek ontwikkeld   logistieke dienstverlening richting klanten   speciale behoeften van patiënten en speci-
          voor patiënten of bewoners met (tijdelijk)   is veranderd: waar wij voorheen de maal-  fieke patiëntengroepen. Kunt u ingaan op
          beperkte eetlust en toch veel eiwitten   tijden en boodschappen op de afdeling   hoe u deze kennis toepast?
          moeten binnen krijgen”.           afleverden, kunnen we dat nu niet meer
                                            doen. Onze additionele dienstverlening is   Hengeveld: “We ontwikkelen en innoveren
            De coronacrisis heeft zoals gezegd een   dus ingeperkt tot levering bij de voordeur”.   door intensief samen te werken met o.a.
            grote invloed gehad op allerlei                                   specialisten in ziekenhuizen. In het kader
            sectoren in Nederland, en zo ook op de   Als het gaat om gezonde voeding dan zien   op pagina 18 wordt een aantal voorbeel-
            zorg. Heeft de crisis ook effect gehad  we in algemene zin allerlei trends  den van kennisdeling en ontwikkeling
            op Huuskes? En zo ja, was dit ook merk-  en ontwikkelingen. Mensen kiezen steeds   genoemd”.
            baar als het gaat om de wijze waarop  vaker voor gezonde voeding, biologische
            jullie de voeding bereiden of leveren voor   producten, plantaardig of vegetarisch.   Huuskes wil haar opgebouwde expertise
            zorgorganisaties en hun patiënten?  Daarbovenop houden ook steeds meer   ook graag beschikbaar stellen aan



          Green Deal



          Huuskes Green Deal is het duurzaamheids-  Om voedselverspilling te verminderen is   inzage geven in het percentage duurzame
          programma voor klanten van Huuskes. Het   het van belang om deze eerst in kaart te   inkoop.
          doel van het programma is om samen de   brengen. Hiervoor bieden wij de Voedsel-  Tevens gaat onze e-learning in op de
          zorg- en ziekenhuissector op gebied van eten   verspillingsmeter.    inkoop van duurzaam eten en drinken. Me-
          en drinken te verduurzamen.       Daarnaast bieden we in onze e-learning   dewerkers leren waar bepaalde keurmer-
                                            praktische kennis en tips die bijdragen aan   ken voor staan en worden bewust gemaakt
          VOOR WIE?                         de bewustwording van medewerkers en de   van de positieve impact die zij kunnen heb-
          Het duurzaamheidsprogramma van Huuskes   vermindering van voedselverspilling.   ben tijdens het doen van boodschappen.
          sluit volledig aan bij de eisen die op het
          gebied van eten en drinken worden gesteld   2.  INKOOP VAN DUURZAME PRODUCTEN   3.  GEBRUIK PLANTAARDIGE PRODUCTEN
          in de Green Deal ‘Duurzame Zorg voor een   STIMULEREN               STIMULEREN
          Gezonde Toekomst’.                Door vaker voor duurzamere producten te   Het eten van minder vlees heeft niet alleen
          Huuskes Green Deal biedt ondersteuning op   kiezen draagt uw organisatie een steentje   een positief effect op de gezondheid, maar
          de volgende drie gebieden:        bij aan een betere wereld. Dit kan door te   is ook beter voor het milieu. Huuskes biedt
                                            kiezen voor producten met keurmerken.   verschillende plantaardige alternatieven
          1.  VOEDSELVERSPILLING VERMINDEREN    Huuskes biedt hiervoor een speciaal assor-  voor dierlijke producten. Zo vindt u in ons
           Jaarlijks belandt ongeveer 40% van al het   timent. Om aan te tonen of uw organisatie   Huuskes dagmenu elke dag een maaltijd
           ingekochte eten en drinken in zorginstel-  haar doelen op gebied van duurzame   zonder vis en vlees. Daarnaast bieden we
           lingen en ziekenhuizen in de vuilnisbak.   inkoop behaald, kan Huuskes periodiek   een breed assortiment vleesvervangers.


          16      voor ondernemende zorg en public affairs
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21