Page 16 - Gezondheid bereikbaar voor iedereen!
P. 16
DUBBELINTERVIEW CLAUDIO BOSCU EN GERBEN HENGEVELD
gezond mee eten. Onze producten zijn Boscu: “De invloed van corona is nog mensen zich bezig met de mate waarin
zorgvuldig samengestelde uitgebalan- steeds groot op de zorg. Denk aan de iso- voedingsmiddelen op een duurzame wijze
ceerde maaltijden, die gezond, lekker latie van bewoners, cliënten en medewer- worden geproduceerd en/of verpakt. Kunt
en beschikbaar zijn, ook voor mensen kers. De reguliere zorg wordt op bepaalde u toelichten welke trends en ontwikkelin-
met zogenoemde speciale voedingsbe- plaatsen ook weer afgeschaald. Dat heeft gen u binnen de sector van ‘voeding in de
hoeften”. zeker ook gevolgen voor de wijze waarop zorg’ waarneemt? Hoe sluit Huuskes aan
wij onze voeding aan kunnen bieden aan op deze ontwikkelingen? Kunt u hierbij na-
Boscu vult aan: “Daarbij beschouwen wij zorgorganisaties en hun cliënten/patiën- der ingaan op de innovatie ‘Green Deal’?
de rol van voeding eigenlijk nog breder. ten. We zien de sluiting van de restaurants
Als we voeding meer beschouwen als in de zorginstellingen, hetgeen zeker Boscu: “Verduurzaming in denken en han-
medicijn dan voorkomt het niet alleen een toename van de vereenzaming zal delen vindt breed zijn intrede in de zorg. Zo
ondervoeding, maar vervult het een es- betekenen voor cliënten en patiënten. Op ook bewust Eten & Drinken. Dit concen-
sentiële maatschappelijke rol. Patiënten dit moment worden de maaltijden bezorgd treert zich op zowel proces aanpassingen
lopen risico op toegenomen eenzaam- op de kamer of het appartement van een om afval en verspilling te voorkomen, als
heid. Een goede maaltijd, vooral als deze cliënt. We zien dat ook terug in het aantal ook op duurzame keuze(s) in producten en
gezellig samen met anderen wordt ge- eenpersoonsmaaltijden dat besteld wordt, gerechten (keurmerken), alsook de keuze
nuttigd, helpt eenzaamheid bestrijden, dat aantal is fors toegenomen sinds het voor vleesvervangers. Om deze uitdaging
ook vanwege het sociale aspect ervan”. begin van de crisis”. samen met onze zorgorganisaties invulling
te geven hebben we het Huuskes Green
Hengeveld: “We innoveren samen met Boscu: “Maar denk ook aan een grote groei Deal programma ontwikkeld. Dit program-
onze relaties. Petit Chef als voorbeeld in de levering van de dagelijkse bood- ma wordt in december geïntroduceerd”.
is een specifieke lijn hoogwaardige schappen, zoals voor cliënten in de GGZ
eiwitrijke mini-maaltijden, welke direct of de GHZ. Zij konden niet meer samen Omdat uw organisatie al meer dan 60
bijdraagt aan herstel. Kleine aantrekke- met hun begeleiders boodschappen doen jaar voeding bereidt voor de zorgsector,
lijke maaltijden van ca.130 gram die veel bij de eigen supermarkt. Maar ook onze heeft u veel kennis opgebouwd over de
eiwitten bevatten. Specifiek ontwikkeld logistieke dienstverlening richting klanten speciale behoeften van patiënten en speci-
voor patiënten of bewoners met (tijdelijk) is veranderd: waar wij voorheen de maal- fieke patiëntengroepen. Kunt u ingaan op
beperkte eetlust en toch veel eiwitten tijden en boodschappen op de afdeling hoe u deze kennis toepast?
moeten binnen krijgen”. afleverden, kunnen we dat nu niet meer
doen. Onze additionele dienstverlening is Hengeveld: “We ontwikkelen en innoveren
De coronacrisis heeft zoals gezegd een dus ingeperkt tot levering bij de voordeur”. door intensief samen te werken met o.a.
grote invloed gehad op allerlei specialisten in ziekenhuizen. In het kader
sectoren in Nederland, en zo ook op de Als het gaat om gezonde voeding dan zien op pagina 18 wordt een aantal voorbeel-
zorg. Heeft de crisis ook effect gehad we in algemene zin allerlei trends den van kennisdeling en ontwikkeling
op Huuskes? En zo ja, was dit ook merk- en ontwikkelingen. Mensen kiezen steeds genoemd”.
baar als het gaat om de wijze waarop vaker voor gezonde voeding, biologische
jullie de voeding bereiden of leveren voor producten, plantaardig of vegetarisch. Huuskes wil haar opgebouwde expertise
zorgorganisaties en hun patiënten? Daarbovenop houden ook steeds meer ook graag beschikbaar stellen aan
Green Deal
Huuskes Green Deal is het duurzaamheids- Om voedselverspilling te verminderen is inzage geven in het percentage duurzame
programma voor klanten van Huuskes. Het het van belang om deze eerst in kaart te inkoop.
doel van het programma is om samen de brengen. Hiervoor bieden wij de Voedsel- Tevens gaat onze e-learning in op de
zorg- en ziekenhuissector op gebied van eten verspillingsmeter. inkoop van duurzaam eten en drinken. Me-
en drinken te verduurzamen. Daarnaast bieden we in onze e-learning dewerkers leren waar bepaalde keurmer-
praktische kennis en tips die bijdragen aan ken voor staan en worden bewust gemaakt
VOOR WIE? de bewustwording van medewerkers en de van de positieve impact die zij kunnen heb-
Het duurzaamheidsprogramma van Huuskes vermindering van voedselverspilling. ben tijdens het doen van boodschappen.
sluit volledig aan bij de eisen die op het
gebied van eten en drinken worden gesteld 2. INKOOP VAN DUURZAME PRODUCTEN 3. GEBRUIK PLANTAARDIGE PRODUCTEN
in de Green Deal ‘Duurzame Zorg voor een STIMULEREN STIMULEREN
Gezonde Toekomst’. Door vaker voor duurzamere producten te Het eten van minder vlees heeft niet alleen
Huuskes Green Deal biedt ondersteuning op kiezen draagt uw organisatie een steentje een positief effect op de gezondheid, maar
de volgende drie gebieden: bij aan een betere wereld. Dit kan door te is ook beter voor het milieu. Huuskes biedt
kiezen voor producten met keurmerken. verschillende plantaardige alternatieven
1. VOEDSELVERSPILLING VERMINDEREN Huuskes biedt hiervoor een speciaal assor- voor dierlijke producten. Zo vindt u in ons
Jaarlijks belandt ongeveer 40% van al het timent. Om aan te tonen of uw organisatie Huuskes dagmenu elke dag een maaltijd
ingekochte eten en drinken in zorginstel- haar doelen op gebied van duurzame zonder vis en vlees. Daarnaast bieden we
lingen en ziekenhuizen in de vuilnisbak. inkoop behaald, kan Huuskes periodiek een breed assortiment vleesvervangers.
16 voor ondernemende zorg en public affairs