Page 5 - VOZ MAGAZINE WEB.indd
P. 5

E
“DE GEZONDHEIDSZORG IS EEN
ECONOMISCHE SECTOR.”
Duurzame gezondheidszorg voor de
Nederlandse burgers en patiënten
vraagt samenwerking tussen publiek
en privaat, kennisinstellingen, overheid
en bedrijven. Directeur-generaal dr.
Bertholt Leeftink is helder over zijn
visie: “Duurzame gezondheidszorg gaat
over kwalitatief hoogwaardige, toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg. Nederland excelleert op dit gebied. We kunnen daardoor met recht zeggen dat de gezondheidszorg voor ons een belangrijke economische topsector is”.
Geachte lezer 3 Herman van der Weide 27
“De markt werkt voor kwetsbare mensen vaak onvoldoende.” Interview met dr. Raymond Hutubessy, WHO. 44
IN HET PUBLIEK BELANG EEN EERLIJKE PRIJS VOOR HET INNOVATIEVE GENEESMIDDEL.
Hoog op de politieke agenda staat de introductie en vergoeding van nieuwe medicijnen. Minister Edith Schippers van VWS heeft eerder al haar prioriteiten uitgewerkt in een brief aan het parle- ment. In januari 2016 ontvouwde zij haar visie op geneesmiddelen: nieuwe geneesmiddelen snel bij de patiënt tegen aanvaardbare kosten. Zij streeft naar een nieuwe werkwijze in de farmaceutische zorg met veel aandacht voor innovatie en ontwikkeling van alternatieve business modellen. Marcel van Raaij geeft leiding aan de directie Geneesmiddelen en Medische Technologie van haar ministe- rie. Hij is daardoor actief betrokken bij de voorbereiding en realisering van die visie. Dus in deze VOZ uitgave de juiste persoon in de juiste context op het juiste moment. Wij spraken met hem over een aantal onderwerpen in deze visie.
CARL VERHEIJEN: “ER ZIJN ‘DWARSDENKERS’ NODIG OM DE ZORG TE VERANDEREN”.
Hoe inspiratie, visie, gemeenschappe- lijke waarden gecombineerd met hard en veel werken kan leiden tot vernieu- wende zorg tussen 1e en 2e lijn. Carl Verheijen is schaatskampioen geweest, zoveel is zeker. Nu is hij succesvol in het neerzetten van een vernieuwend zorgconcept in Nijkerk. Verheijen weet als geen ander dat er binnen de zorg veel, erg veel partijen zijn die mee moeten doen. Hij spreekt over het neerzetten van 30 dominosteentjes die ook nog eens op de juiste manier moeten omvallen om alle stakeholders er blijvend bij te betrekken, enthousiast te krijgen en vooral ook te houden. Er zijn echter toch ook wel weer donkere wolken die, hoe kan het anders in de zorg, bij de financierbaarheid zitten.
PUBLIC CONFIDENCE NOODZAKELIJK OVER DE AFHANKELIJKHEID VAN KWALITEIT, SOLIDARITEIT EN DUURZAAMHEID VAN DE ZORG.
In de afgelopen zomer verscheen het nieuwe boek ‘Je geld of je leven in de gezondheidszorg’. Het staat in België hoog op de bestsellerlijst non-fictie met goede recensies. Kennelijk wordt er een gevoelige snaar geraakt bij de lezers. De kijk van prof. Annemans op de gezond- heidszorg in België met zijn eigen knelpunten spreekt mensen duidelijk aan. Nog voordat ik een vraag heb kunnen stellen steekt hij van wal en laat me kennismaken met zijn drive en charisma. Hans de Goeij in gesprek met prof.dr. Lieven Annemans.
24
NA HET SUCCESVOLLE PARKINSON-
NET NU OOK WERKEN MET COPDNET
VOOR INTEGRALE ZORGVERLENING.
Patiënten blijven veel te lang in het
ziekenhuis rondlopen voor controles, tot
soms vijf jaar of langer. Om Duurzame gezondheidszorg te realiseren voor deze kwets- bare patiënten, is het noodzakelijk om een kwalitatief sterke transmurale ketenzorg neer te zetten voor behandelingen van COPD. Dan zou slechts een klein deel van de COPD- patiënten vanwege co-morbiditeit en complicaties wel in de tweede lijn onder controle kunnen blijven. De grote groep patiënten oplopend tot 80% van het totaal kan met hoogstaande kwaliteit dan binnen de eerste lijn behandeld worden. VOZ Magazine interviewt prof.dr. Richard Dekhuijzen en Hendrien Witte.
“Er is maatschappelijke winst,
maar het discussiepunt is, wie
deze winst mag incasseren.” Interview met dr. Martin van der Graaff, Secretaris Wetenschappe- lijke Adviesraad (WAR). 48
28
Van de eindredactie. 51
36
40
32
N VERDER:
December 2016 | JAARGANG 10 5


































































































   3   4   5   6   7