Page 4 - VOZ MAGAZINE WEB.indd
P. 4

in-
I
N
H
O
UD
D
DUURZAME GEZONDHEIDSZORG REALISEREN ALS MEDELEVERANCIER VAN GEZONDHEIDSWINST Gasthoofdredacteur Cornelis Boersma, Director Corporate Affairs GSK, wil voor deze uitgave van VOZ Magazine stilstaan bij het thema Duurzame gezondheidszorg. Daarvoor spreken wij met hem over zijn visie op de Neder- landse gezondheidszorg. Een visie die niet gebaseerd is op kortetermijnoplos- singen en ‘pleisters plakken’, maar juist uitgaat van gezamenlijke investeringen in een duurzaam gezondheidszorgmo- del. Dat dit tegelijkertijd ook een aantal dilemma’s opwerpt en vraagstukken oplevert die wezenlijk nieuwe antwoor- den vergen, wordt snel duidelijk. Want al weten we in Nederland wel dat we voor een houdbaar systeem nu echt stappen moeten zetten, we kijken als zorgpartijen helaas toch nog te vaak weg als we aangesproken worden op onze eigen rol in het geheel. Het is van belang dat we er samen voor zorgen dat we de zorg kwalitatief goed, toeganke- lijk en duurzaam betaalbaar houden.
6
12
SAMEN VERDIEPEN IN DE KRACHT VAN JOUW INNOVATIE: ZOEK DE RUIMTE! Onze samenkomst is afgesproken op een maandagnamiddag, waarbij de schemer valt. De voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland verlaat het gebouw. Andere bestuurders van verzekeraars druppelen ook naar buiten en gaan op weg naar een volgende bespreking of naar huis.
We zitten in de hal van het gebouw waar de Zorgverzekeraars periodiek vergaderen. Met twee bestuurders, prof.dr. Ab Klink en
drs. Norbert Hoogers, heeft VOZ Magazine een afspraak om door te praten over Duur- zame Gezondheidszorg, en vooral daarin de sturing op innovatie in de zorg versus kostenbeheersing. Wie staat daarbij eigenlijk aan het roer? En wiens verantwoordelijk- heid is het? Hoe pakken zorgverzekeraars de rol die voor hun is weggelegd in dit spannende dilemma? Hans de Goeij in gesprek met Ab Klink en Norbert Hoogers.
“DE SECTOR GEZONDHEIDSZORG IS EEN SAMENSPEL VAN DILEMMA’S.”
De minister van VWS heeft begin dit jaar met de ‘Visie op geneesmiddelen: Nieuwe geneesmiddelen snel bij de patiënt tegen aanvaardbare kosten’ van betaalbare geneesmiddelen een topprioriteit gemaakt. En dat was nodig, want de ontwikkelingen van nieuwe effectieve geneesmiddelen is nog nooit zo snel gegaan. VOZ Magazine interviewt VVD Tweede Kamerlid Arno Rutte over de geweldige gezondheidswinst door inzet van innovatieve geneesmiddelen en wat ervoor nodig is om deze ook voor de langere termijn beschikbaar te houden voor Nederlandse burgers en patiënten.
17
“DOOR HET LABEL EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID ZO SELECTIEF TE GEBRUIKEN, MISSEN WE KANSEN OM GEZONDHEID VAN KWETSBARE GROEPEN TE VERBETEREN.”
In deze uitgave van VOZ Magazine, waar we ingaan op wat er nodig is om de gezondheidszorg in Nederland te verduurzamen, wordt duidelijk dat er nog een wereld te winnen is. VOZ Magazine interview prof.dr. Werner Brouwer over rationeel beleid, evenwichtige keuzes, bewust gemaakt op basis van heldere criteria. Prof.dr. Werner Brouwer: “In debatten over de gezondheids- zorg gaat het vaak alleen over de kosten en te weinig over de opbrengsten die tegenover die kosten staan. Dat is gevaarlijk want dan riskeren we verkeerde en schadelijke keuzen. Ook hier wil juist de gezondheidseconomie zorgen voor een volledig beeld ten behoeve van rationeel beleid”.
20
4 Voor Ondernemende Zorg en Public Affairs


































































































   2   3   4   5   6