Page 3 - VOZ MAGAZINE WEB.indd
P. 3

VAN DE REDACTIE
De trend van stijgende zorgkosten is onhoudbaar. In de aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen is de zorg en in het bijzonder de betaalbaarheid van de zorg dan ook een belangrijk speerpunt. Juist ook omdat dit een thema is dat mensen, en dus de kiezers, raakt. We worden overspoeld met verkiezingsbeloftes en ideeën om veranderingen binnen de zorg door te voeren. Kunnen we hiermee de zorguitdagingen van de toekomst een antwoord bieden?
Tegenover de ‘grenzen aan de betaalbaarheid-discussie’ staan de nieuwe technologieën en innovaties binnen de gezondheidszorg die elkaar steeds sneller opvolgen. We zijn tot steeds meer in staat. Maar dit betekent ook dat alle zorgpartijen zich steeds sneller moeten aanpassen om te kunnen inspelen op deze veranderingen.
Naast de stijgende zorgkosten en toegenomen mogelijk- heden zijn er ook andere relevante trends en ontwikke- lingen.1 Zorgverzekeraars voeren de regie, er ontstaan nieuwe beloningsvormen en verdienmodellen, er is een toenemend regionaal zorgaanbod en patiënten krijgen meer invloed.
Met deze ontwikkelingen stuiten we op serieuze knelpunten binnen het huidige Nederlandse zorgsys- teem:2 productieprikkels zonder uitkomstmeting, aanbod gestuurde vraag, inefficiënte organisatie van de zorg, weinig samenwerking en onderling vertrouwen en focus op zorg en ziekte in plaats van gezondheid. Hoe kunnen we de betrokkenheid van de patiënt vergroten en de juiste keuzes maken die leiden tot het gewenste zorgresultaat?
De positieve relatie tussen gezondheid, productiviteit en kwaliteit van leven,3 maakt het zowel vanuit een maat- schappelijk als een economisch perspectief relevant om te kijken naar de manier waarop we juist kunnen investeren in zorg. Dit als een antwoord op de toenemen- de zorgvraag door bijvoorbeeld vergrijzing en leefstijlver- anderingen en de uitdagingen aan de aanbod zijde door bijvoorbeeld beperkte substitutie van conventionele zorg als gevolg van de technologische vooruitgang.
De huidige silobenadering lijkt onhoudbaar en zal niet per se resulteren in betere gezondheidsuitkomsten door de verschillende perspectieven en belangen van patiënten, zorgverleners, verzekeraars, farmaceuten, overheid en politiek. Hoe kunnen we gezamenlijk een beweging maken van financiering op basis van verrichtingen naar financiering op basis van uitkomsten? Hoe stellen we de toekomstige zorgconsument in staat om de regie en verantwoordelijk- heid over zijn ziekte of gezondheid te kunnen nemen? Voor het optimaliseren van gezondheidsuitkomsten is samen- werking door de silo’s heen essentieel. Een uitdaging die we gezamenlijk moeten oppakken om te bouwen aan een duurzame gezondheidszorg.
In dit nummer van VOZ Magazine wilde ik graag personen vanuit verschillende perspectieven aan het woord laten over het thema duurzame gezondheidszorg. Welke visies zijn er, wat verwachten we van elkaar en hoe kunnen we bruggen slaan? Een terugkerend thema bij de geïnterviewde collega’s is samenwerking: alleen gezamenlijk kunnen we de stappen zetten die nodig zijn. En samenwerken wordt makkelijker, zo is mijn overtuiging, als we uitkomsten op patiëntniveau centraal stellen in alles wat we doen.
Ook voor mij, als medewerker van een farmaceutisch bedrijf, is duurzame gezondheidszorg een belangrijk thema. Als medeleverancier van gezondheidswinst kunnen wij met onze kennis en expertise, zorgondersteuning, innovatieve medicijnen en vaccins een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid van mensen. Vanuit GSK wil ik me inzetten voor het realiseren van kwalitatief goede, toegankelijke en duurzaam betaalbare zorg. Met onze innovatiekracht kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan de maatschappij en economie door er mede voor te zorgen dat mensen langer gezond kunnen leven. Graag werk ik samen aan het optimaliseren van zorg en het realiseren van maximale gezondheid per geïnvesteerde euro. Het is dan ook mijn persoonlijke missie om mee te bouwen aan een duurzame gezondheidszorg in Nederland.
Duurzame gezondheidszorg: van dilemma’s en paradoxen naar samenwerking
1 Van Money naar Mission driven. BS Health ism GSK 2015
2 VEROZ Whitepaper - Meer Zorgrendement per euro vereist contract innovatie. GSK ism Adstrat 2014
3 http://www.oecdbetterlifeindex.org/topics/life-satisfaction/ December 2016 | JAARGANG 10
3
Cornelis Boersma
Directeur Corporate Affairs en Gasthoofdredacteur VOZ Magazine


































































































   1   2   3   4   5