“Van de 17.000 mensen met MS in Nederland worden er +/- 9.000 behandeld met ziekteremmende geneesmiddelen.”

Interview Bert de Jong, General Manager Genzyme Benelux

“Van de 17.000 mensen met MS in Nederland worden er +/- 9.000 behandeld met ziekteremmende geneesmiddelen.”
24–12–2015

Het beeld in Nederland dat wij meestal hebben, dat we nog zo weinig kunnen betekenen voor mensen met MS, blijkt genuanceerder te liggen dan we ons beseffen. Van de 17.000 mensen die de diagnose MS hebben, worden er namelijk maar 9.000 behandeld met specifieke geneesmiddelen voor hun aandoening. We laten kansen liggen voor deze patiëntengroep, zoveel is duidelijk. VOZ Magazine interviewt Bert de Jong, General Manager Genzyme Benelux.

Door: Herman van der Weide

ER ZIJN WEL DEGELIJK BEHANDELMOGELIJKHEDEN VOOR MENSEN MET MS

De Jong: “Als we het hebben over MS-patiënten, dan gaat het vaak om jonge mensen die nog in de bloei van hun leven staan. Als je dan de diagnose MS krijgt en hoort dat je gezondheid in stapjes achteruit zal blijven gaan, dan is dat een verschrikkelijke boodschap. Gelukkig zijn er inmiddels veel verschillende therapieën beschikbaar.1 Sinds de jaren ’90 zijn er medicijnen op de markt die het ziekteproces kunnen remmen, ook wel immunomodulerende behandelingen genoemd. Deze medicijnen genezen de ziekte dus niet, maar vertragen het ziekteproces. Dit zijn de bekende ‘ABCR’ behandelingen. Enkele jaren geleden zijn daar andere behandelopties bijgekomen, zoals Tysabri en Gilenya. Recent zijn er de orale therapieën Aubagio en Tecfidera bijgekomen. En ook is in Nederland de niet-chronische infusietherapie, namelijk Lemtrada, beschikbaar voor de patiënten”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

 

1 MS behandelingen: Beschikbare immunomodulerende behandelingen zijn; interferon beta-1a en 1b (Avonex - intramusculair, Betaferon - subcutaan en Rebif - subcutaan), glatirameer acetaat (Copaxone - subcutaan), teriflunomide (Aubagio - oraal), dimethylfumaraat (Tecfidera - oraal), alemtuzumab (Lemtrada - IV), natalizumab (Tysabri - IV) en fingolimod (Gilenya - oraal). De twee laatst genoemde behandelingen betreffen tweedelijns medicatie.

 

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie