“Niet alles komt voort uit leefstijl!”

Interview met Wilna Wind, directeur-bestuurder van de NPCF

“Niet alles komt voort uit leefstijl!”
12–03–2015

Leefstijl in relatie tot gezondheid is het hoofdthema voor deze uitgave van VOZ Magazine. De beeldvorming hieromtrent is vaak dat mensen daar zelf een grote invloed op hebben en dat patiënten in een veel eerder stadium hadden kunnen ingrijpen, zodat ze de eigen ziekte hadden kunnen voorkomen. VOZ Magazine rekent af met dergelijke vooroordelen over leefstijl als panacee voor alle ziekte door Wilna Wind te interviewen over haar visie op leefstijl.

Door: Harrie van Leeuwen 

Wilna Wind (1961) is sinds november 2010 algemeen directeur en vanaf september 2014 directeur-bestuurder van patiënten federatie NPCF. Daarvoor was zij Cao-coördinator bij de vakcentrale FNV.

Die ‘C’ in de naam NPCF: welke gedachte zit er achter om afzonderlijk patiënten en consumenten in de naam op te nemen?

Wind: “De naam NPCF is lastig. Het wordt vaak verhaspeld. We richten ons niet alleen op patiënten, maar ook op de niet-patiënten, zoals partners en familieleden. Er zit ook iets van solidariteit in. Iedereen is weleens patiënt, maar lang niet altijd. Als ik niets mankeer voel ik me geen patiënt. Consument klinkt dan soms wel weer alsof iemand zijn karretje vol met doktersbezoeken laadt en zich eens lekker laat verwennen met flink prikken. Die mensen ontmoet ik nooit. Zelf ben ik wel voor het woord premiebetaler. Dan is ook duidelijk wie de zorg betaalt. Het onderwerp raakt ons allen. Er is maar een woord taboe bij ons en dat is het woord burger”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie