Een goed uitziende president, jong, mooie fotogenieke jeugdige vrouw, kleine kinderen in schattige pakjes en dan die plotselinge dood. Het is dat we toen nog niet op het idee van stille tochten en waxinelichtjes waren gekomen anders was de opwarming van de aarde onvermijdelijk geweest.
Het massale rouwen moest nog beginnen. Pim Fortuyn zijn dood bracht Nederland intens aan het stoken van waxine. Was wel een mooie hype. Vanaf dat moment lijkt alles een hype te moeten worden. Dooie mus in Leeuwarden? Nederland in rouw. Een bultrug aangespoeld, verhalen over zielige walvissen beheersen ons leven. Maar goed dat er geen waxinelichtjes zijn aangestoken want met dat vet van die bultrug kan dat nog een aardig vuurtje worden. Zielig ijsbeertje, tranen.
We bewegen ons van hype naar hype. Waar komt dat vandaan vraag je je af. Zit de waxinelichtindustrie hier achter? Hebben die bedacht dat de omzet wat omhoog kan? Zou zo maar kunnen. Dit jaar is nog niet op de helft of we hebben de nodige hype’s of misschien massale publieke rouw al weer achter ons. We hebben de kroning, de oude en nieuwe Paus, Songfestival, de broertjes, de Bulgaren, de borsten van, het stel in Spanje en verzin het verder maar. Bijzonder gegeven bij de man en vrouw in Spanje was dat de pers stelselmatig de leeftijd van de beide erbij zet. Hij 57 en zij 35, en ook dat ze er waren omdat ze graag kinderen wilden en daar hulp bij gingen zoeken in Spanje bij een of andere eierboer. Hoezo vinden we privacy belangrijk? We smullen van dit inkijkje. Kennelijk zijn dit soort details nodig om de hype nog wat meer reliëf te geven.
Hype’s mogen niet te lang duren. Het verveelt vlug, tenzij er hele afwijkende, gore of ‘dat had je niet gedacht’ feiten aan het licht komen. Wie denkt er nog aan die nieuwe Paus. O ja, laatst kwam die even terug omdat hij wat raar uit zijn ogen keek waardoor men de suggestie kon doen dat hij aan exorcisme deed. Hij had gewoon een brilletje van Hans Anders nodig, niks aan de hand.
De gezondheidszorg loopt het risico van hype naar hype te gaan. Waar het in andere gevallen met die waxinelichtjes ook wel weer aandoenlijk is, ligt dit bij de zorg toch anders. De hype met de Bulgaren en Limburger Weekers was net voorbij toen de zorg weer aan de beurt was. Fraude is nu de hype. Ligt in het verlengde van de jongens en meisjes bij de banken, de wooncorporaties, Limburgse politici en havenbaronnen. Dat de zorg nu weer op deze wijze in een hype komt is niet fijn. Hype’s hebben van nature de neiging karikaturen van een onderwerp te maken. Het moet de emoties bespelen en dat blijven doen. Wanneer dat niet meer kan bij gebrek aan ideeën is de hype voorbij.
Fraude, fraude bij de ziekenhuizen roept de pers in koor. Toen de eerste berichten kwamen dacht je dat een of andere kabouter Koning in zijn eentje 90 miljard in zijn kruiwagentje had meegenomen naar Koningin Sneeuwwitje. Volgende berichten maken het kleiner en kleiner en blijkt het PGB voornamelijk de boosdoener. En dat maakt het al minder erg. Dat er bij het PGB met miljarden wordt gerotzooid voelt toch minder erg dan wanneer ziekenhuizen een paar miljoen er al dan niet met opzet bijpakken. Zo’n rugzakje moet toch vol nietwaar, die heb je niet voor niets denken ook de bureautjes die het wel even als een Bernie Madoff regelen voor de rechthebbende.
Nu komt er een groot, onafhankelijk onderzoek. Dat gaat veel geld kosten en constateren dat er gefraudeerd wordt. Dat weten we nu ook al maar dan nog een keer. Het is geen oplossing dit te constateren. We hebben het domweg te ingewikkeld gemaakt. Het gevaar is levensgroot aanwezig dat door de uitkomsten van dat grootschalige fraudeonderzoek de regelgeving verder aangescherpt wordt. Heerlijke politieke term. En weet u wat de gevolgen zijn van die aanscherping? Ja, dat weet u wel hè. Het wordt dan weer ingewikkelder met nog meer fraude mogelijkheden. En dat blijft zo tot de volgende hype waar we onze verontwaardiging weer gaan herbeleven.