“Het is nog geen vanzelfsprekendheid dat klachten veroorzaakt door de overgang worden herkend.”

Bijdrage Sophia Franklin, bedrijfsarts en klinisch arbeidsgeneeskundige bij het IKA Ned Expertisecentrum ‘Vrouw en Werk’

“Het is nog geen vanzelfsprekendheid dat klachten veroorzaakt door de overgang worden herkend.”
28–06–2019

Iedere vrouw komt in de overgang en daarbij neemt het aantal jaren dat een vrouw leeft en werkt na de overgang toe. We zien de overgang als een normaal proces van ouder worden, maar het veroorzaakt bij tweederde van de vrouwen klachten en het kan gezondheidsproblemen met zich meebrengen. In Nederland werken 1,8 miljoen vrouwen met een leeftijd tussen de 45 en 60 jaar. Bij ruim 1 miljoen van die vrouwen beïnvloeden de overgangsklachten het functioneren en het welbevinden. 

Veel vrouwen worden in Nederland ten onrechte niet (goed) behandeld. 

Bij de meeste artsen is het nog geen vanzelfsprekendheid dat de klachten, veroorzaakt door de overgang, worden herkend of onderkend. In Nederland zijn derhalve veel vrouwen die ten onrechte niet (goed) behandeld worden. Tevens wordt de overgang onvoldoende onderkend als een oorzaak voor ziekteverzuim. 

Het komt voor dat vrouwen, die zich in de overgang bevinden en vermoeden hierdoor klachten te ondervinden, onvoldoende met hun vragen of klachten bij de huisarts of eigen bedrijfsarts terecht kunnen. Juist in deze gevallen is het mogelijk en raadzaam dat deze vrouwen zich melden bij het Expertisecentrum ‘Vrouw en Werk’ van het Instituut voor Klinische Arbeidsgeneeskunde Nederland. Ook is het mogelijk dat er complexe medische vraagstukken zijn bij vrouwen in de leeftijd van 45-60 jaar. Denk hierbij aan situaties waarbij nog geen duidelijke medische diagnose bekend is of waarbij meerdere aandoeningen tegelijkertijd aanwezig zijn. 

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie