“HET IS EEN PRACHTIGE TIJD OM VERANTWOORDELIJK TE ZIJN VOOR DE ZORG VANUIT DE GEMEENTE.”

Interview met wethouder zorg Hugo de Jonge in Rotterdam.

“HET IS EEN PRACHTIGE TIJD OM VERANTWOORDELIJK TE ZIJN VOOR DE ZORG VANUIT DE GEMEENTE.”
10–06–2016

In deze uitgave van VOZ Magazine bespreken wij het thema Informele zorg en beschouwen een grote stad zoals Rotterdam als een mooie toets hoe een gemeente hiermee omgaat in relatie tot de decentralisatie. VOZ Magazine interviewt hiervoor bevlogen wethouder zorg Hugo de Jonge, die met grote drive uitlegt welke inspirerende voorbeelden van informele zorg zich al enige tijd vormen in Rotterdam. En ja, daar ziet hij ook een taak weggelegd voor de gemeente.

Door: Marika Marku

“Het moet mensen mogelijk worden gemaakt om informele zorg te kunnen bieden.”

In het WelzijnKader 2016 – 2019 heeft de Gemeente Rotterdam de visie verwoord dat toegewerkt wordt naar maximale zelfredzaamheid van haar burgers en dat informele zorg hierin een cruciale rol speelt. Is het standpunt hiermee ingenomen dat de overheid en de professionele zorg een stap terugdoen en de informele helpers in het kader van welzijn het voortouw moeten nemen?

De Jonge: “Als we het hebben over de zelfredzaamheid van Rotterdammers, gaan we er allereerst van uit dat informele zorg van de mensen zelf is. Maar dat betekent zeker niet dat we het daarmee volledig bij de Rotterdammer neerleggen, dat is juist niet de oplossing. Vanuit de gemeente bieden we mantelzorgers en vrijwilligers daarom ondersteuning via het welzijnswerk. Zo kunnen mantelzorgers een beroep doen op zorgvrijwilligers, die tijdelijk mantelzorg kunnen overnemen. Ook kunnen zij gebruik maken van cursussen en lotgenotencontact. En er komt een Rotterdamse online marktplaats voor vrijwilligerswerk, waar vraag en aanbod samenkomen: “Rotterdammersvoorelkaar”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

 

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie