“Een langer leven in goede gezondheid voor iedereen”.

Interview met Marith Rebel-Volp, Tweede Kamerlid PvdA

“Een langer leven in goede gezondheid voor iedereen”.
24–10–2013

Marith Rebel-Volp, Tweede Kamerlid voor de PvdA, is gedreven om te werken aan een langer leven in goede gezondheid voor iedereen. Rebel-Volp gebruikt haar eigen ervaring als huisarts in de Amsterdamse achterstandswijken in haar werk rond gezondheidsbevordering in Den Haag. Een van haar doelstellingen is zoveel mogelijk mensen ertoe te bewegen om niet te beginnen met roken en, als het dan toch zover heeft mogen komen, zo snel mogelijk van hun tabaksverslaving af te helpen.

Door: Marika Marku

Medio april jl. is door het kabinet de agenda voor het Nationaal Programma Preventie van het Ministerie van VWS vastgesteld. Een belangwekkend thema in specifieke zin is roken en de inzet die voorzien wordt om preventie en roken steeds meer integraal aan te pakken. Wat is uw visie op een effectieve integrale aanpak ten aanzien van het thema roken?
Rebel-Volp: “Een hele belangrijke stap is dat we de leeftijdgrens voor tabaksverkoop hebben verhoogd naar 18 jaar. Maar daar moet het zeker niet bij blijven, want handhaving en bewustwording zijn net zo belangrijk. Door de leeftijdsverhoging wordt het eenvoudiger om de schoolpleinen rookvrij te krijgen. Het beleid dat we met elkaar formuleren moet als uitgangspunt hebben dat roken niet gewoon is en zeker niet stoer is. Er zijn ook al prachtige initiatieven, als Rookalarm filmpjes voor kinderen op de basisschool ‘waarin ze bespreken dat roken echt belachelijk is’. Hierbij is het ook goed om te kijken hoe wij jongere doelgroepen effectief kunnen bereiken. Dat we bijvoorbeeld ook mensen met een lagere sociaal economische status bereiken en hun bewust maken van de gevolgen van langdurig roken, juist waar de consequenties deze mensen zo hard treffen”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie