“De sector gezondheidszorg is een samenspel van dilemma’s.”

Interview met VVD Tweede Kamerlid Arno Rutte

“De sector gezondheidszorg is een samenspel van dilemma’s.”
21–12–2016

De minister van VWS heeft begin dit jaar met de ‘Visie op geneesmiddelen: Nieuwe geneesmiddelen snel bij de patiënt tegen aanvaardbare kosten’ van betaalbare geneesmiddelen een topprioriteit gemaakt. En dat was nodig, want de ontwikkelingen van nieuwe effectieve geneesmiddelen is nog nooit zo snel gegaan. VOZ Magazine interviewt VVD Tweede Kamerlid Arno Rutte over de geweldige gezondheidswinst door inzet van innovatieve geneesmiddelen en wat ervoor nodig is om deze ook voor de langere termijn beschikbaar te houden voor Nederlandse burgers en patiënten.

Door: Herman van der Weide

DE BEREIKTE GEZONDHEIDSWINST DOOR INZET VAN GENEESMIDDELEN IS ENORM.

Enkele weken geleden heeft u op twitter verwezen naar een artikel¹ van Elsevier, waarbij u aangaf dat dit artikel een helder perspectief geeft op de grote gezondheidswinst dankzij geneesmiddelen. En dat hiermee duidelijk wordt dat ‘farmafobie’ onterecht is. Kunt u aangeven wat uw visie is op dit onderwerp en hoe we hier het beste mee om kunnen gaan?

Rutte: “Het is belangrijk dat er een goed tegengeluid komt op de bekende signalen dat de farmaceutische industrie geen goed werk doet. Het is makkelijk en doet geen recht aan de enorme gezondheidswinst die wordt bereikt door de inzet van effectieve geneesmiddelen”.

“Neemt niet weg dat als we het hebben over een duurzame werkwijze, het moment is aangebroken om hier bewuster mee aan de slag te gaan en het onderliggende business model te vernieuwen. Zelf ben ik op aspecten van de bestaande werkwijze kritisch, als het idee ontstaat dat vanuit een enkele partij onvoldoende bereidheid aanwezig is om mee te denken met de maatschappelijke dilemma’s die ermee gepaard gaan. We willen graag de beste medicijnen voor patiënten en er is ook meer mogelijk dan in het verleden, kijk bijvoorbeeld naar de biologicals en de ontwikkeling naar personalised medicine. Het is geweldig dat we steeds meer geneesmiddelen op maat kunnen bieden, die de effectiviteit van een behandeling voor het individu substantieel vergroten. Daar tegenover staat dat daarmee ook de kosten exponentieel dreigen toe te nemen. Als we deze lijn in de tijd doortrekken, dan ontstaat een onhoudbare situatie. Dus ja, er wordt heel veel goed werk gedaan, maar willen wij als Nederland dat kunnen blijven betalen, moeten we meer dan ooit aan de slag met het dilemma effectiviteit vs. betaalbaarheid”, legt Rutte uit.

1 http://www.elsevier.nl/kennis/achtergrond/2016/09/medicijndossier-waarom-de-farmafobie-onterecht-is-2872718W/

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie