“De Filistijnen over u!”

Column Herman van der Weide, directeur Oude Gracht Groep, uitgever VOZ Magazine

“De Filistijnen over u!”
24–10–2013

We moeten het er toch even over hebben. Krol, Henkie Krol beroepsnicht. Heeft hij net alle bejaarden voor zich weten winnen onder het motto: “het is zo’n lieve jongen hè”, raakt hij ze weer kwijt. En dat is toch raar want eens een lieverd altijd een lieverd zou je denken.

Kennelijk werkt het niet zo bij Rummikubbende bejaarden. Nu was het de Volkskrant die de kans schoon zag een politicus aan de paal te nagelen met behulp van een anonieme klikker. Het wordt onderhand een nationale sport menselijke zwakheden bloot te leggen. Charles Schwietert heeft ooit de aftrap gegeven en zichzelf compleet belachelijk gemaakt. Nu zijn we zover dat mensen in alle soorten en maten crimineel lijken te zijn. Bulgaren pakken ons geld, VVD’ers in Limburg verdelen de poet in de gemeente en vinden dat heel normaal als je Weekers moet geloven. Op hun beurt maken politici medisch specialisten verdacht, verzekeraars roepen het hardst dat ziekenhuizen en zorgverleners frauderen, burgers frauderen met zorgtoeslagen en PGB budget, bankiers bestelen iedereen en hoogleraren blijken ook af en toe een hele dikke duim te hebben.

Meestal komt dat uit als ze al lang en breed aan het Rummikubben zijn en het ze allemaal zal jeuken. De familie kan bij hun overlijden dan nog gewoon in de rouwadvertentie zetten dat hij bij leven hoogleraar was. Het jarenlange frauderen is hem vergeven. Over de doden niets dan goeds en ach, het is al zolang geleden. Dat lucht op. Voor je het weet ben je als mens door andere mensen als crimineel afgedaan en even later valt het toch weer mee. Je moet geduld hebben, maar het komt weer goed. Bankiers bankieren toch ook al weer ruimschoots met alle bonussen. Wie vindt dat nog een probleem? De banken zeker niet want ze profiteren allemaal. Tot het moment dat het weer misgaat. Dan zullen we de deskundigen in de media horen en zeggen dat we er niets van geleerd hebben. We? Ja, we hebben niet opgelet. Zelfs niet na de eerste keer dat ze het systeem met het oog op eigen gewin hebben laten crashen. We gaan dan wel nog harder roepen dat bankiers boeven zijn en voor de rest laten we het zo. Schelden is wel leuk, consequenties aan verbinden niet zo.

Sommige fraudeurs kunnen niet wachten tot ze zijn overleden of dat de media lang genoeg een beetje verveeld tegen de lekke bal hebben kunnen trappen die Henk Krol cum suis zijn. Het is op enig moment gewoon niet meer leuk te blijven schoppen. Diederik Stapel, sterfraudeur wil niet tot zijn Bingo leeftijd wachten alvorens weer te kunnen schitteren. Schreef meteen een boekje waarin hij alles opbiechtte, maar ja, wat kan je geloven van een beroepsleugenaar? Nu gaat hij preken bij de doopsgezinde Singelkerk, wat meer Luthers dan Calvijn dus. Hij wil het hebben over: “welke leringhe hij treckt uit zijne gelieg”. Nu wordt er vanaf menig kansel wel meer gezegd waarvan we achteraf moeten zeggen: “klopt niet”. Maar om er nou zo mee te koop te lopen. De kerk moet losers en fraudeurs niet de rug toekeren zegt de organisator. In de christelijke traditie gaat het immers vaak over verliezers. Sprak Jezus niet als: "Vele laatsten zullen de eersten zijn” en ook: “laat de kinderen tot mij komen”. Maar moet je dat nou allemaal zo letterlijk nemen, je weet wat daarvan komt.

Al die studenten die dachten een mooi onderzoek gedaan te hebben zitten nu met een gevoel dat hun afstuderen niets voorstelt. Gaan zij nu ook frauderen als ze zelf hoogleraar zijn geworden of werkt het niet zo? Kunnen ze daarna het weer goedpraten in een Kerk die ook graag wat aandacht wil, omdat er al jaren niemand meer komt. Nog een keer in mijn leven schitteren zal Diederik denken. De Bijbelse Samson, nadat hij Delilah drie keer had voorgelogen over de bron van zijn kracht en Delilah telkens moest ervaren dat hij had gelogen, omdat wanneer ze zei: “Samson de Filistijnen over u”, hij korte metten maakte met de Filistijnen die zij had opgetrommeld. Samson was zo in zichzelf gaan geloven dat hij bij de vierde keer de waarheid vertelde. Zijn ogen werden uitgestoken, maar zijn wraak was zoeter dan zoet toen hij de tempel met alle Filistijnen daarin van een doodvonnis voorzag door twee steunpilaren omver te duwen. We kunnen nog wat van de Diederiks van deze wereld verwachten. Als een bankier ook in die kerk gaat preken moeten we echt gaan oppassen. Jeroen Dijsselbloem ging hem voor.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie