ZORGINSTELLINGEN PROACTIEF AAN HET STUUR

Early warning uit de cliƫntenraad: een kans onbenut

ZORGINSTELLINGEN PROACTIEF AAN HET STUUR
01–04–2012

In 2011 heb ik als bestuursadviseur de Centrale Cliëntenraad en de Cliëntenraad Volwassenen van de Zonnehuizen desgevraagd bijgestaan. Deze cliëntenraden gaven eerder al signalen af naar de toenmalige bestuurder als een soort early warning; het ging in de instelling niet goed. Voordelen die bij recente fusies en overnames waren geschetst en beloofd, werden niet geoogst. De zorg aan en huisvesting van bewoners en cliënten kampten steeds meer met tekortkomingen. De inspectie van de gezondheidszorg moest optreden. Maar de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht acteerden niet effectief op die early warning en waarschuwingen. Het is snel daarna dan ook slecht afgelopen met de Zonnehuizen. In twee jaar van een klein exploitatieoverschot naar een verlies van circa 20 miljoen euro en veel achterstallig onderhoud. Een tekort dat je niet meer door wat te bezuinigen kan herstellen. Daardoor snel uitmondend in een veelbesproken faillissement eind 2011.

Door: Hans de Goeij, Bestuursadviseur verbonden aan de Oude Gracht Groep in Amsterdam

In deze cliëntraden zitten familieleden waaronder ouders en broers of zussen van de cliënten en bewoners. In die raden is veel kennis en ervaring aanwezig; de familie en ouders bekleden diverse posities in de samenleving en nemen die deskundigheid, naast ervaringsdeskundigheid, ook mee in de cliëntraden. Gratis advies en deskundigheid dus voor het oprapen.

Medio 2011 stapten de bestuurder en de Raad van Toezicht van de Zonnehuizen op. Een nieuwe Raad van Toezicht en een interim-bestuurder traden aan. Men ging zoeken naar oplossingen in samenwerking met andere instellingen. De banken voorzagen naast al lopende leningen, enkele maanden in extra liquiditeit waarbij het totale vastgoed in hun onderpand kwam. In november 2011 was er sprake van betalingsonmacht en vroeg de interim-bestuurder de surseance van betaling aan. Deze werd direct verleend en vóór Nieuwjaar werd het faillissement uitgesproken. Het in slechts een paar jaar opgelopen tekort kon niet meer in eigen regie, met wat hulp van derden, en ondanks een forse afslanking die al met de vakbonden was overeengekomen, worden terugverdiend.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie