We kunnen meer doen om mensen met MS aan het werk te houden.

Dubbelinterview met Thomas Sanders en Sanja de Bruin.

We kunnen meer doen om mensen met MS aan het werk te houden.
24–12–2015

Wanneer iemand de diagnose MS krijgt, staat zijn of haar leven op z’n kop. Het vergt tijd om dit te accepteren. Deze chronische aandoening hoeft echter niet te betekenen dat je aan de zijlijn komt te staan. Er is immers veel te doen waar je ook als persoon met MS een actieve bijdrage aan kunt leveren. Daarbij is ook van belang om als samenleving ruimte te creëren in het arbeidsproces voor mensen met MS. Hoewel dat voor elke persoon anders zal zijn, is de drive om maatschappelijke betekenis te houden sterk aanwezig, zo blijkt uit het interview met Thomas Sanders en Sanja de Bruin.

Door: Harrie van Leeuwen

AFHANKELIJKHEID VAN ANDEREN IS LASTIG

Kunt u beschrijven, elk vanuit eigen perspectief, wat het met u en uw gezin heeft gedaan toen u te weten kwam dat u MS had?

Thomas: “Ik heb de diagnose tien jaar geleden gekregen. Ik kende wel al mijn vrouw, maar er was nog geen gezin, we hadden nog geen kinderen. Toch dacht ik meteen: wat erg voor mijn kinderen. Mijn dochter is geboren in 2007 en mijn zoon in 2008, toen ik al drie jaar MS had. Ze weten dus niet anders en ze kennen me alleen maar in een rolstoel. Het vraagt enorme aanpassingen en daar richt je je hele leven op in. Ik wil niet eens zozeer benadrukken dat dingen niet kunnen, maar ze moeten anders. Op vakantie gaan is bijvoorbeeld een uitdaging. Hoewel het ook positieve kanten heeft, had ik de ziekte natuurlijk liever niet”.

Sanja: “Mijn zoon was 8 jaar toen ik de diagnose hoorde en mijn dochtertje was 1 jaar. Mijn dochtertje kent mij dus alleen met MS. Ik weet hoe het is een kind te hebben zonder dat ik MS had. Met mijn dochter kan ik nu minder makkelijk leuke dingen doen. Met mijn zoon kon ik naar Artis fietsen, nu moet ik met een taxi. Maar dankzij die taxi kan ik wel weer naar het museum”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie