Onderzoek op het gebied van cognitieve revalidatie verdient een hoge prioriteit.

Interview dr. Hanneke Hulst, senior researcher MS Centrum Amsterdam, VUmc

Onderzoek op het gebied van cognitieve revalidatie verdient een hoge prioriteit.
24–12–2015

Dr. Hanneke Hulst, neurowetenschapper, senior researcher bij het MS Centrum Amsterdam, VUmc, zet zich al jaren in voor mensen met MS die cognitieve problemen ondervinden als gevolg van hun aandoening. Zij laat haar bevlogenheid duidelijk zien door de innovatieve onderzoeksprojecten die zij samen met haar collega’s initieert vanuit het MS Centrum. Naast haar inhoudelijke drive voor dit onderzoeksgebied, heeft zij zelf ook van dichtbij meegemaakt wat voor invloed MS op iemands leven kan hebben. VOZ Magazine interviewt dr. Hanneke Hulst over de eventuele behandeling(en) van cognitieve problemen bij MS en haar persoonlijke betrokkenheid bij mensen met MS.

Door: Marika Marku

COGNITIEVE INTERVENTIES KUNNEN MOGELIJKHEDEN BIEDEN VOOR MS-PATIËNTEN, MISSCHIEN ZELFS IN PREVENTIEVE ZIN.

In deze uitgave van VOZ Magazine, waarbij Dorinda Roos onze gasthoofdredacteur is, willen wij stil staan bij het belang van wetenschappelijk MS-onderzoek en -zorg. Dorinda Roos heeft aangegeven uw bijdrage hierin mee te willen nemen, enerzijds vanwege uw inzet als neurowetenschapper t.b.v. MS en aanvullend hierop uw persoonlijke betrokkenheid rond dit thema. Kunt u voor onze lezers beschrijven wat uw focus binnen MS-onderzoek precies inhoudt?

Hulst: “Mijn focus binnen het MS-onderzoek richt zich op de cognitieve problemen die kunnen optreden bij mensen met MS. Dan hebben wij het over problemen op het gebied van geheugen, aandacht en concentratie. De afgelopen jaren heb ik mij vooral bezig gehouden met onderzoeken wat er nu precies misgaat in de hersenen bij mensen met MS mét cognitieve problemen in vergelijking met MS-patiënten, die deze problemen niet ondervinden. In dit onderzoek maken wij gebruik van MRI scans, waar wij niet alleen kijken naar laesies en verlies van hersenweefsel, maar ook naar hoe goed de hersenen functioneren bijvoorbeeld bij het uitvoeren van een geheugentaak. We kunnen dan precies zien welke hersengebieden actief zijn bij een geheugentaak en hoe dit verschilt tussen mensen met MS mét en zonder cognitieve problemen”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie