Met een chronische aandoening ben je niet afgeschreven, maar lever je nog altijd een belangrijke bijdrage aan de samenleving!

Interview Paul Baart, Directeur Centrum Werk Gezondheid en Voorzitter Fit for Work Nederland

Met een chronische aandoening ben je niet afgeschreven, maar lever je nog altijd een belangrijke bijdrage aan de samenleving!
28–06–2019

Fit for Work zet zich al jaren in om mensen met een chronische aandoening zo goed en zo gezond mogelijk aan het werk te houden. Wanneer wij Paul Baart, Directeur Centrum Werk Gezondheid en Voorzitter Fit for Work Nederland, benaderen om zijn visie op het thema ‘Gezond aan het werk blijven loont’ met ons te delen, ontmoeten we enthousiasme en drive. Dat goed werk loont, is één van de basisovertuigingen van Baart. In dit interview deelt hij zijn missie met Fit for Work en roept hij alle betrokkenen rond dit vraagstuk op om in actie te komen. 

Door: Herman van der Weide

Baart: “De ontstaansgeschiedenis van Fit for Work is best bijzonder. Het programma bestaat nu ruim 7 jaar, maar daar is drie jaar samenwerking aan voorafgegaan met een zestal patiëntenorganisaties. Deze patiëntenorganisaties hadden toentertijd het onderwerp arbeidsparticipatie met chronische ziekte voor hun eigen leden en patiëntengroep als prioriteit benoemd. Na deze driejarige samenwerking zijn de patiëntenorganisaties verder gegaan op hun eigen spoor en heeft AbbVie als partner in deze samenwerking ons verzocht ‘Fit for Work’ onder te brengen in een programma bij Centrum Werk Gezondheid”. 

“De afgelopen jaren zijn er maar liefst 29 organisaties aangesloten bij ons netwerk, die allen de visie en doelstelling van Fit for Work onderschrijven. Zij steunen onze missie en zetten zich in voor het werkbehoud van mensen met een chronische aandoening. Leden van platform Fit for Work zijn onder meer ervaringsdeskundigen, arbo- en zorgprofessionals, onderzoekers, beleidsmakers, de Patiëntenfederatie en specialistische zorgverleners zoals het Instituut voor Klinische Arbeidsgeneeskunde Nederland (IKA Ned)”, geeft Baart aan. Daarnaast maken vakbonden, werkgeversorganisaties en patiëntenorganisaties op het gebied van reuma, kanker, MS, Parkinson en hoofdpijn deel uit van het netwerk. Ook zijn er inmiddels meerdere sponsoren, zoals Pfizer en Roche. 

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie