Komkommeren

Column Herman van der Weide, directeur Oude Gracht Groep, uitgever VOZ Magazine

Komkommeren
22–08–2013

Wat zijn we toch een vrolijk volkje. Is het een dag of wat warmer roept onze ANWB meteen de noodtoestand uit. Dat doen ze trouwens ook bij een sneeuwvlokje of een onweersbui, als die tenminste langer duurt dan een kwartier of twee. Ach ja, die ANWB begint met dit soort waarschuwingen, want je moet wel in de aandacht blijven van je trouwe betalende leden. De meesten betalen al jaren zonder dat ze dit echt weten. Wat zei je, “moet ik daarvoor betalen, oh nou dat gaat automatisch, daar let ik niet op”. “Iedereen heeft toch de ANWB? Het “gratis” toegezonden blad De Kampioen (waarvan eigenlijk) komt het cellofaan al jaren niet meer uit. En die routekaarten waarmee je naar verre bestemmingen als Zuid-Frankrijk ging hebben we ook al heel lang niet meer nodig.

Las dat je met de hitte geen kinderen, bejaarden, huisdieren of je vrouw/man in de auto moet laten. Terwijl ik altijd denk, ik weet nog wel wat mensen die ik een uurtje of wat in die auto wil laten zitten. Mag dan weer niet van de ANWB. Hoorde op de radio een ANWB meneer in Frankrijk zeggen dat hij 200 vierkante kilometer moet bedienen in geval van pech met auto of caravan. De reporter suggereerde toen dat het dan wel eens lang zou kunnen duren alvorens de hulpeloze vakantieganger geholpen zou worden. ANWB meneer: “ja dat is zo ja, maar ach ze hebben vakantie en vinden het dan niet erg om te wachten”. En die hitte dan? “Tja, ze kunnen tenminste wel zitten, haha”.

De SP is ook al zo’n vrolijke partij. Is oprecht verbaasd dat VNO-NCW bij monde van algemeen directeur Niek Jan van Kesteren de tabakslobby steunt. Ja, dat verbaast mij dan weer niet. Je vraagt je wel af of ze ook de Heroïne, Marihuana en XTC industrie steunen met haar lobby activiteiten. Als ze een beetje consequent zijn doen ze dat. Die verdovende en opwekkende middelen industrie is toch behoorlijk groot en kapitaalintensief. VNO gaat zoals ze dat al jaren doet voor het geld. Daar kunnen ze elkaar heel vrolijk mee maken. En die rokers komen vanzelf in het ziekenhuis voor een gezellige operatie en die zijn ook weer lid van ons cluppie, zal Niek Jan denken.

Waarom zijn zorginstellingen of de verenigingen van die instellingen eigenlijk lid van zo’n club vraag je je af. Ook om te lobbyen? Zou toch nog een aardige bezuiniging zijn als alle zorginstellingen besluiten het lidmaatschap op te zeggen. Ik zeg doen! Kan Niek Jan even op vakantie met zijn gezin, moet hij alleen wel oppassen dat zijn vrouw hem niet achterlaat in een auto want die zal toch niet blij zijn dat haar kinderen stevig doorroken omdat Papa natuurlijk wel het goede voorbeeld moet geven bij de lobbyactiviteiten. En dan hadden we nog de mazelen. Zelfs Knevel kan zijn onbegrip niet verbergen.

En dat zegt wat hoor. 69 kinderen zijn in Midden-Nederland stiekem ingeënt. Honderden andere kinderen hebben het al dus die hoeven niet, de bofferds.

Las dat de koeien uit het Hollands weidelandschap gaan verdwijnen. Dus we kunnen nu geen koeien meer tegenkomen die je stoned van de antibiotica aanstaren. Of waren dat die kippen? Nou ja, die zien we ook al jaren niet meer. Die zitten gezellig met 100.000 vriendinnetjes in een schuurtje te scharrelen. Misschien moet de ANWB dat weten zodat ze kunnen waarschuwen dat wanneer het warm is je niet met veel kippen, varkens, koeien in een auto moet zitten. Maar ja, die zijn geen lid.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie