Je hebt wel een beperking, maar je bent het niet.

Interview Anoushka Schut-Welkzijn, VVD Tweede Kamerlid

Je hebt wel een beperking, maar je bent het niet.
24–12–2015

Anoushka Schut-Welkzijn, Tweede Kamerlid voor de VVD, vraagt actief aandacht voor het vraagstuk hoe wij in Nederland mensen met een (chronische) ziekte zoveel mogelijk kunnen laten participeren in het arbeidsproces. “Het gaat erom dat we kijken naar wat wel mogelijk is, omdat werk voor het welzijn van mensen essentieel is”. VOZ Magazine interviewt dit bevlogen Kamerlid over haar ambitie om mensen met een aandoening, zoals MS, niet onnodig langs de kant te laten staan.

Door: Marika Marku

Een belangrijk element in de ondersteuning en zorg voor MS-patiënten, is dat zij zoveel mogelijk maatschappelijk blijven participeren. Kunt u toelichten op welke wijze naar uw idee de kansen voor mensen met een chronische aandoening als MS toch zoveel mogelijk benut kunnen worden, zodat ook MS-patiënten actief kunnen blijven in het arbeidsproces?

Schut-Welkzijn: “Het is goed om hier stil te staan bij specifiek de aandoening MS, waarbij dit vaak mensen treft die relatief jong zijn en nog middenin het leven staan. Wij gaan er dan in dit geval vanuit dat veel mensen, wanneer zij de diagnose MS krijgen, al een baan hebben. Dan moeten werkgever en werknemer samen om de tafel zitten om eruit te komen, de werkgever heeft er belang bij om de werknemer aan het werk te houden. De werkgever is verantwoordelijk voor de loondoorbetaling en re-integratie. Het eerste aanspreekpunt voor de werknemer is de bedrijfsarts. Het gaat er dan om, om duidelijk af te spreken wat de werknemer nodig heeft om goed te kunnen blijven functioneren. Denk daarbij aan aanpassingen op de werkplek, of aan bepaalde uren voor iemand die vanuit huis zou kunnen werken”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie