De bron

Column Herman van der Weide, directeur Oude Gracht Groep, uitgever VOZ Magazine

De bron
12–03–2015

Niets zo verslavend als geloof, het is van en voor mensen, we kunnen niet zonder. Mensen en instituties die anderen van de juistheid van hun geloof willen overtuigen. Dat was en is een mooi tijdverdrijf en bovendien geeft het zin aan je bestaan op deze wereld. Het waartoe zijn wij op aarde.

Jouw geloof en anderen daarvan overtuigen hoort bij mensen. We zouden niet zonder kunnen. En of dat geloof over een God gaat of over hoe goed of slecht het is om auto te rijden, hard te lopen, alcohol te nuttigen, het maakt niet uit. We houden vast aan de eigen overtuiging en willen anderen overtuigen van de juistheid van dit ene geloof. Het is iets existentieels. Het gaat wel steeds verder. Tot voor kort wist je de voor jou richtinggevende waarheden. Kerken hadden hun boodschap en dat geloofde je, tja of niet. Het was in elk geval duidelijk waar de boodschap vandaan kwam. Hoe de zaken echt in elkaar staken en wat je als waarheid maar beter kon accepteren kwam van de wetenschap. Als de wetenschap ontdekt had dat het eten van eieren niet goed was dan was dit een waarheid waar je je maar beter naar kon gedragen. Wilde je tenminste niet een voortijdige dood over jezelf afroepen. Die scheiding tussen religie en vaststaande waarheden van de wetenschap was prettig en duidelijk. Je kon er goed mee leven. Je wist de bron.

De laatste jaren echter raak ik helemaal in verwarring. Wie kan ik nog geloven of van aannemen dat het echt zo is? Telkens als ik lees dat iets gezond is of juist niet, moet ik zien te achterhalen wie dit geschreven en betaald heeft. Want dat laatste lijkt belangrijker te zijn dan de uitkomsten van het onderzoek. En zo kun je gaan zoeken in bestanden met honderdduizenden wetenschappelijke onderzoeksresultaten en je eigen gelijk eruit distilleren. Heerlijk, eindelijk hoef je je niet meer schuldig te voelen als je een goed glas wijn drinkt. Of dat sporten eigenlijk helemaal niet zo gezond is. Dieren doen het ook niet. Koeien kijken ook de hele dag een beetje suf voor zich uit. Niets aan de hand. Uiteraard zijn er ook onderzoeken die het tegengestelde aantonen, maar die zijn voor andere mensen.

Het is wel ingewikkeld allemaal. Wat moet je nou doen als je Oudtestamentische leeftijden wilt halen van grofweg 800 jaar, zoals toen kennelijk veelvuldig plaatsvond. In een blue-zone gaan wonen, superfoods of juist niet, supplementen slikken, als een Japanner uitstervende vissoorten eten, overgoten met een sausje van Neushoornpoeder, of lekker relaxed leven en je laten verzorgen als de Grieken. Wel treurig allemaal dat het erop lijkt dat wetenschappers tegen betaling, of op z’n Diederik Stapel’s een ‘waarheid’ ten beste geven en door publicaties in kranten en TV een groot publiek weten te bereiken die dat dan moet navolgen. Als je tenminste goed wilt zijn voor jezelf of voor anderen.

En dan denk ik, ach iedereen doet het op deze manier. Introductie van de Euro zou voor het volk van de Europese landen ļ¬nanciële voorspoed opleveren en als dan jaren later blijkt dat dit toch niet helemaal gelukt is, tja. En de decentralisatie van zorg is een verbetering en is goed voor iedereen en bovendien goedkoper. Wel moeten instellingen in plaats van met 10 contractpartners nu met meer dan 100 partners contracten afsluiten en maar zien dat ze het benodigde geld op tijd krijgen om de medewerkers van te betalen. En ook zegt Mark Rutte dat de VVD de standaard gaat zetten waar het over integriteit gaat. Ja dat hebben we ook gezien. De katholieke kerk is je voorgegaan Mark, met het belijden van integriteit.

En inderdaad, maakt het wat uit? Maakt het wat uit dat wereldwijd iedereen maar wat roept als zijnde de waarheid? Of het nou door een kerk, regering, een bedrijf, een wetenschapper die handig denkt te zijn, of door een eenzame twitteraar wordt gedaan. We geloven het als je het maar vaak genoeg zegt. Uiteindelijk haalt een ieder zijn comfortabele waarheid eruit en gaat zijn omgeving daar dan weer van overtuigen. Ontsnappen kan niet want voor je het weet gaat het afwijzen van die waarheid gepaard met woorden als, je bent slecht bezig of erger, je bent verslaafd aan computerspelletjes, sporten of zelfs aan de liefde. En dat wil je niet zijn, toch? Geloof en evangeliseren, het is wat mensen hun plek geeft in de wereld. De bron van geluk.

 

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie