China drieluik over productveiligheid

Voorkomen van ongevallen door kennisdeling

China drieluik over productveiligheid
07–02–2013

Een gebroken heup door een val van een onveilige ladder, een klein kind dat bijna is gestikt in een kraaltje, groeistoornis bij kinderen door loodopname, brandwonden als gevolg van onveilige kerstverlichting. Zomaar een greep uit de ongevalstatistieken. Veel van deze letsels worden voorkomen of hadden voorkomen kunnen worden.

Door: Marijn Colijn, Productmanager Consument en Veiligheid, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Wetgeving

In Nederland zijn, net als in de rest van Europa, aan consumentenproducten eisen gesteld die moeten garanderen dat ze bij normaal gebruik veilig zijn. Een groot deel van die eisen bestaat uit technische voorschriften; bijvoorbeeld dat de gasuitstroom stopt als een gas-terrasverwarmer onverhoopt omvalt of een kindveilige constructie op een aansteker, zodat jonge kinderen deze niet kunnen bedienen. Een ander deel van de eisen richt zich op de gebruiksaanwijzing en de zogenaamde 'instructies voor veilig gebruik'. 'Niet geschikt voor kinderen tot 36 maanden' op speelgoed is zo'n voorbeeld.

Herkomst

Ongeveer 6o-8o% van de non-food consumentenproducten, zoals speelgoed of waterkokers, wordt geïmporteerd uit China. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt hier toezicht op. Bij controles blijken echter niet al deze producten veilig te zijn. Gevolg: ongevallen en letsels, soms leidend tot ziekenhuisopnamen.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.
Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie