Brede blik in wetenschappelijk onderzoek

Prof.dr. Jeroen Geurts, hoofd en hoogleraar afdeling Anatomie en Neurowetenschappen VUmc

Brede blik in wetenschappelijk onderzoek
17–07–2015

Prof.dr. Jeroen Geurts is vooral bekend geworden door zijn onderzoek op het terrein van de ziekte Multiple Sclerose (MS). In zijn inaugurele rede in maart 2013 aan het VUmc pleitte hij voor een bredere blik op het brein. In het snelgroeiende vakgebied met ook veel superspecialisatie neemt hij hier en daar een conceptverarming waar. Verder stelt hij in zijn rede dat sterke wetenschappers wereldburgers zijn met een gevoel voor verantwoordelijkheid. Dus niet alleen ten aanzien van het eigen vakgebied en hun eigen onderzoeksvragen, maar ook ten aanzien van de maatschappij in bredere zin. Hij wil daarom als translationeel onderzoeker zo goed mogelijk blijven ‘verbinden en vertalen’ en de boodschap uitdragen dat een brede blik daadwerkelijk de geest verruimt.

Door: Hans de Goeij

Wouter Bos stelde voor ons gesprek te voeren over onderzoek. U bent voor hem een van de vertegenwoordigers van de jonge generatie onderzoekers die op topniveau acteren. Voor hem zijn onderzoekers en vooral jonge onderzoekers het zout in de pap van zijn bestuurswerk. Hij is vooral geobsedeerd door wat de jongere generatie onderzoekers beweegt om zo’n loopbaan met ongewisheden op te zoeken, maar daarna wel tot topprestaties komt.

Geurts: “Dat is een mooie introductie en eervol ook om aan zijn verzoek gehoor te geven. Maar ik zeg tegelijk: het wordt wetenschappers inderdaad niet gemakkelijk gemaakt. Het is nogal een keuze die je maakt. Een soort roeping als je dat woord nog mag gebruiken. Je gaat voor een onzeker leven. Rathenau cijfers geven aan dat tweederde van de postdocs, die vaak al in de dertig zijn, niet kunnen doorzwemmen in de fuik om hogerop te komen. Een klein percentage kan dus maar carrière maken in de academie en dat kan mensen ook afschrikken. Om het te maken in de wetenschap moet je uiteraard allereerst gewoon erg goed zijn en verder bereid zijn om zonder veel revenuen een tijd te ploeteren en door te gaan”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie