ANTIBIOTICARESISTENTIE: GAAN WE HET BUITENLAND ACHTERNA?

Interview met prof. dr. Kluytmans

ANTIBIOTICARESISTENTIE: GAAN WE HET BUITENLAND ACHTERNA?
07–02–2013

Prof.dr. Jan Kluytmans vindt dat we er alles aan moeten doen om te voorkomen dat Nederland de behoorlijke positie op het gebied van antibioticaresistentie verliest. We lopen, in gunstige zin, achter de meute aan en moeten dat blijven doen.

Door: Frank Mulder

Heeft u zelf het idee dat na het debacle van het Maasstad ziekenhuis de bestuurders toch wat anders zijn gaan kijken naar dit soort kwesties of gaat men weer op de oude voet verder?

Kluytmans: "Een beetje van beiden. Er is zeker wel iets gebeurd, bestuurders begrijpen nu veel beter dat zoiets een tijdbom kan zijn. Het zijn risico's in hun organisatie die moeilijk inschatbaar zijn, ook een beetje ongrijpbaar. Het Maasstad ziekenhuis deed en doet het op een heleboel gebieden best goed en staat hoog op allerlei ranglijsten. En dan gebeurt er zoiets. Als zo'n bom barst zitten vervolgens wel bestuurders aan mijn bureau met de vraag: zou dit bij mijn organisatie ook kunnen? Het is de taak van de microbioloog om inzicht te verschaffen in dit soort risico's met behulp van het laboratorium en dat vervolgens naar de bestuurder toe te vertalen. In mijn ziekenhuis doen we daartoe op gezette tijden een screening van alle opgenomen patiënten. Dat geeft wat meer houvast. Anderzijds zie je ook dat naarmate de tijd verstrijkt het onderwerp toch wel weer aan importantie lijkt in te boeten. Wij gaan weer over tot orde van de dag".

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.
Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie