“Zorg draait om mensen, maar vaak worden die vergeten.”

Interview met Lea Bouwmeester, Tweede Kamerlid PvdA

“Zorg draait om mensen, maar vaak worden die vergeten.”
05–06–2014

Vaccinatiezorg in Nederland staat kwalitatief hoog aangeschreven en wij mogen tevreden zijn over de vaccinatiegraad die wij in dit land realiseren. Toch lijkt het behoud van deze hoge vaccinatiegraad op dit moment het antwoord op alles te zijn, als vernieuwingen in de sector uitnodigen het Rijksvaccinatieprogramma uit te breiden. Staan voor de hoogste kwaliteit gaat ook over moderniseren op basis van nieuwe inzichten. In hoeverre staat het argument voor ‘behoud van de vaccinatiegraad’ nog in relatie tot het streven naar de hoogste kwaliteit van zorg? VOZ Magazine interviewt Lea Bouwmeester, Tweede Kamerlid voor de PvdA, over dit belangwekkende vraagstuk.

Door: Herman van der Weide

In deze uitgave van VOZ Magazine komt het thema kwaliteit van gasthoofdredacteur prof.dr. Jan Kimpen op een bijzondere wijze samen met het onderzoek dat VOZ Magazine maart jl. gestart is omtrent de vaccinatiezorg in Nederland. Juist Lea Bouwmeester is voor dit onderzoek in samenhang met het thema kwaliteit bij uitstek onze gesprekspartner. Voor de PvdA is Bouwmeester onder andere woordvoerder op de terreinen zorg, inspectie en toezicht, kwaliteit, infectieziekten en vaccinaties en haar visie op dit vraagstuk voegt een belangrijke waarde toe aan de uitkomsten van het onderzoek van VOZ Magazine dat later dit jaar zal worden gepubliceerd.

BESCHIKBAARHEID VAN EEN VACCIN MOET NIET AFHANKELIJK WORDEN GEMAAKT VAN DE PORTEMONNEE
Een opvallende constatering is dat we vanuit het RVP op dit moment niet vaccineren tegen Rotavirus, terwijl dit in het buitenland al geruime tijd wel zo is en de Gezondheidsraad ook heeft geadviseerd om dit wel op te nemen. Vinden we dan nog steeds dat we alles eraan doen om de kwaliteit van onze vaccinaties van het hoogste niveau te houden? Het lijkt erop alsof het advies vanuit de Gezondheidsraad nu onvoldoende overtuigt op basis van de inhoudelijke argumenten, terwijl in het buitenland men deze twijfels blijkbaar niet heeft. Wat is uw visie hierop?

Bouwmeester: “Als we het hebben over het wel of niet vaccineren tegen een bepaalde ziekte, dan hebben wij vrijwel altijd te maken met de afweging of er voldoende gezondheidswinst kan worden gerealiseerd in relatie tot de mogelijke bijwerkingen. Als een vaccinatie geen bijwerkingen zou kennen, dan zou die afweging er uiteraard heel anders uitzien. Maar in de regel zijn die er wel en vergt dat dus een zorgvuldig besluitvormingsproces. Nu zou in dit geval er sprake kunnen zijn van voldoende baten in relatie tot de bijwerkingen. De Gezondheidsraad heeft daarbij ook een inhoudelijk adviserende rol en kan ons helpen bij de besluitvorming. Vanuit het PvdA perspectief nemen wij de positie in dat als een vaccinatie voldoende oplevert voor de gezondheid van onze burgers, dat wij dan niet vinden dat deze per se op de markt aangeboden moet worden, zoals andere partijen dat wel aangeven. Wij zouden graag zien dat er geen tweedeling ontstaat, die ertoe leidt dat mensen met een grotere bestedingsruimte wel de noodzakelijke vaccinaties krijgen en andere mensen niet. Het wel of niet uitbreiden van het RVP moet onzes inziens dus een kwalitatief inhoudelijke afweging zijn”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie