“Wij zien onze rol in de verbinding!”

Interview met Michael Rutgers, directeur Longfonds

“Wij zien onze rol in de verbinding!”
12–03–2015

Het Longfonds, voorheen het Astmafonds, wordt sinds 2006 gepassioneerd geleid door directeur Michael Rutgers. VOZ Magazine interviewt Rutgers over zijn visie op het thema leefstijl en hoe dit verband houdt met de gezondheid van mensen en in specifieke zin de relatie met longziekten. Rutgers legt uit hoe het Longfonds zich de komende periode inzet om longziekten in Nederland te voorkomen en te verminderen en hoe leefstijl daar een actieve rol in speelt.

Door: Frank Mulder

VAN ASTMAFONDS NAAR LONGFONDS

Het Longfonds heette voorheen het Astmafonds. Wat was destijds de reden voor deze naamsverandering?

Rutgers: “Officieel veranderde de naam in 2013, en dat gebeurde niet zomaar. Het Astmafonds heeft zich al vanaf de start ingezet voor alle longziekten, maar dit werd onvoldoende door de naam tot uitdrukking gebracht. En juist waar een groeiende groep mensen lijdt aan COPD (longemfyseem en chronische bronchitis), was er aanleiding een naam te kiezen die de doelstelling van de organisatie beter verwoordt. De naam Longfonds dekt onze gehele doelgroep af en ons werk voor zieke én gezonde longen”.

Hoe lang bent uzelf aan deze organisatie verbonden?

Rutgers: “Begonnen als fysiotherapeut werkend in Tanzania en Zambia, ben ik daarna in Ierland gezondheidswetenschappen gaan studeren. In 1988 ben ik begonnen bij de Vereniging Spierziekten Nederland als hoofd van de medisch wetenschappelijke afdeling. In vervolg hierop heb ik me ook in Europees verband bezig gehouden met spierziekten; deze Europese organisatie, waar ik leiding aan gaf, coördineerde onderzoeken naar spierziekten. De onderzoekscomponent is steeds onderdeel gebleven van mijn professionele carrière. Dit door vanaf 1996 als eindverantwoordelijke voor organisaties in de driehoek patiënten, zorg en onderzoek actief te blijven; eerst bij het Johanna Kinderfonds, daarna bij de Brandwondenstichting en de Euro Skin Bank. En zoals gezegd, in 2006 mijn carrière in deze driehoek vervolgd bij het toenmalige Astmafonds”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie