“Vaccinatiebeleid gaat uit van veilige vaccins.”

Interview met Arno Rutte, VVD Tweede Kamerlid

“Vaccinatiebeleid gaat uit van veilige vaccins.”
13–03–2014

In deze uitgave van VOZ Magazine staat de verbinding tussen zorg en veiligheid centraal. Vanuit verschillende invalshoeken belichten we dit spanningsveld. We kijken bijvoorbeeld naar de samenwerking in ‘de driehoek’, de invalshoek van de ggz, de jeugdzorg, de decentralisaties richting de gemeenten, de preventieve werking van sport en onderwijs, de waarde van forensische geneeskunde en de aandacht die er moet zijn voor veiligheid en zorg in de curatieve zorg. In dit interview spreken we met Arno Rutte, Kamerlid voor de VVD over het belang van een goed vaccinatiebeleid.

Door: Marika Marku

Het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de volksgezondheid in Nederland. We kennen in Nederland vergeleken met het buitenland een uitvoerig vaccinatiebeleid dat met regelmaat door de overheid opnieuw wordt bekeken. Dat neemt niet weg dat er nog steeds winst te halen is.

DE PREVENTIEVE KRACHT VAN VACCINATIE
Rutte: “Vaccinatie heeft in preventieve zin een geweldig werking. Je kunt in Nederland veilig opgroeien zonder je druk te hoeven maken over besmettelijke ziektes met alle gevolgen van dien. Dat komt omdat de vaccinatiegraad in Nederland hoog is, meer dan 95% van de mensen laat zich vaccineren. We zien dat maar een hele kleine groep van de bevolking zich, bijvoorbeeld vanuit religieuze overtuiging of antroposofische opvattingen, niet laat vaccineren. Als veel mensen in een klein gebied deze keuze maken dan kan dat een risico met zich meebrengen, je ziet dat de zogeheten groepsimmuniteit dan daalt en het risico op de uitbraak van ziektes toeneemt. Dat effect zagen we bijvoorbeeld met de uitbraak van de mazelen, waarbij in bepaalde gebieden grote groepen mensen niet zijn gevaccineerd met een uitbraak als gevolg”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.
Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie