“Het vinden van betekenisvolle informatie is zo heel makkelijk nog niet.”

Interview met Marcel Daniëls, voorzitter Raad Kwaliteit Orde van Medisch Specialisten en cardioloog Jeroen Bosch Ziekenhuis

“Het vinden van betekenisvolle informatie is zo heel makkelijk nog niet.”
05–06–2014

VOZ Magazine gaat deze uitgave op verzoek van gasthoofdredacteur prof.dr. Jan Kimpen in op het belangwekkende thema kwaliteit van zorg. De arts, bij uitstek de expert op het gebied van kwalitatief hoogwaardige zorgverlening, dient hierbij een zichtbare verantwoordelijkheid te nemen. Vanuit deze visie heeft de Orde van Medisch Specialisten de Raad Kwaliteit in het leven geroepen. VOZ Magazine interviewt Marcel Daniëls, voorzitter van de Raad Kwaliteit, bestuurslid van de Orde en praktiserend cardioloog over de wijze waarop de Raad invulling geeft aan deze verantwoordelijkheid.

Door: Marika Marku

Daniëls: “De invulling van die verantwoordelijkheid wordt gedaan door de wetenschappelijke verenigingen van de verschillende specialismen, die vertegenwoordigd zijn in de Raad Kwaliteit. Dat doen wij al geruime tijd. Hierbij zijn onder meer richtlijnen voor medisch handelen en kwaliteitsvisitaties van belang. Onder andere vanuit deze thema’s werken wij samen met de wetenschappelijke verenigingen aan het continu verbeteren van de kwaliteit van zorg. Het is goed om deze twee onderwerpen door te nemen en hierna de actualiteiten hieromtrent verder uit te diepen”.

KWALITEITSVISITATIES ZIJN NIET VRIJBLIJVEND
“Het is belangrijk om te beseffen dat ons systeem, waarin wij bij elkaar kijken hoe er gewerkt wordt, in de wereld vrij uniek is. Niet alleen scherpen wij de visitaties voortdurend aan, ze hebben ook daadwerkelijk effect en gevolgen. Er zijn zeker prangende voorbeelden te noemen, waarin de uitkomsten van een visitatie tot ingrijpende gevolgen hebben geleid. Bijvoorbeeld het ziekenhuis in Dokkum, waar bleek dat de keten acute zorg onvoldoende scoorde. Onder andere als gevolg van de visitatie is de acute zorg binnen dit ziekenhuis dan ook gesloten. Een ander vrij recent voorbeeld, waar de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie naar aanleiding van een kwaliteitsvisitatie aangifte gedaan heeft tegen een cardioloog in Amsterdam bij de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ). Deze cardioloog mag zijn beroep nu ook niet meer uitoefenen. Het zijn dus geen vrijblijvende visitaties waar consequenties uitblijven, als de kwaliteitsnorm niet gehaald wordt. De normen voor de kwaliteitsvisitaties zijn niet alleen aangescherpt door de wetenschappelijke verenigingen, maar wij hebben niet lang geleden ook besloten dat de kwaliteitsvisitatieteams worden aangevuld met niet-medische expertise. Deze experts kijken ook feitelijk mee tijdens de uitvoering van een visitatie. Zo wordt de zuiver medische blik aangevuld met andere belangwekkende aspecten als patiëntperspectief, organisatie, samenwerking en dergelijke”, stelt Daniëls.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.
Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie