VAN ZORGAANBIEDER NAAR DIENSTVERLENENDE ONDERSTEUNER

Decentralisatie dwingt tot herijking positie zorgaanbieders

VAN ZORGAANBIEDER NAAR DIENSTVERLENENDE ONDERSTEUNER
01–04–2012

Staatssecretaris de Krom heeft op 1 februari 2012 de nieuwe Wet Werken naar Vermogen (WWNV) aan de tweede kamer aangeboden. Deze wet is bedoeld om de participatie van mensen met een arbeidsmatige beperking te vergroten in onze samenleving.

Door: Paul Ongenae

“Teveel mensen die kunnen werken, staan nu onnodig langs de kant”, stelt De Krom. De Wet Werken naar Vermogen vraagt volgens staatssecretaris De Krom om een “fundamentele omslag” in het denken over en omgaan met mensen die een arbeidsbeperking hebben. “Daar ligt een verantwoordelijkheid voor werkgevers, maar ook voor mensen zelf. Iedereen die (gedeeltelijk) kan werken, moet dat ook doen. Alleen zo kan de overheid ook in de toekomst bescherming blijven bieden aan mensen die echt op hulp en ondersteuning zijn aangewezen”.

Niet alleen de WWNV maar ook de verschuiving van de financieringsstroom van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) naar de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is van invloed op de toekomst van zorgorganisaties en zorgondernemers en daarmee ook indirect voor mensen met een arbeidsmatige beperking. Met de overheveling van de extramurale begeleiding naar de WMO en de invoering van de WWNV komt het dienstenaanbod binnen de arbeidsmatige dagbesteding en de sociale werkvoorziening bij elkaar. Niet de zorgorganisaties maar de gemeenten krijgen met de invoering van deze wetten de regierol in handen.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie