Preventie, zaak van lange adem

Column Marjolein Verstappen, directeur Zorginkoop Achmea

Preventie, zaak van lange adem
18–09–2014

Ook voor ons als zorgverzekeraar is werken aan preventie van het grootste belang. Hierbij zijn lokale samenwerkingsverbanden vaak het meest succesvol. De resultaten komen pas na lange tijd en daarom is er wel een lange adem voor nodig.

Onze primaire taak ligt bij het inkopen van kwalitatief goede zorg voor onze klanten. Maar het spreekt voor zich dat we ook bezig zijn met preventie. Zo heeft Zilveren Kruis Achmea voor haar zakelijke klanten ‘Gezond ondernemen’ ontwikkeld, dat zorgt voor meer fitte werknemers op de werkvloer. Een bijkomend voordeel is dat het ziekteverzuim hierdoor daalt.

In stedelijke gebieden hebben we de laatste jaren gezien dat de beste oplossingen ontstaan uit lokale samenwerkingsinitiatieven. Er is een lange adem voor nodig, maar samen met de gemeente, zorgaanbieders, sport, welzijn en scholen is het wel degelijk mogelijk om verbeteringen te bereiken. Neem het overgewicht onder de jeugd. Als je daar structureel iets aan wilt verbeteren, vraagt dat om zo’n integrale aanpak. Daarbij is een goede gezamenlijke analyse en het benoemen van een gezamenlijk doel en aanpak vaak de sleutel tot succes.

Een moeder met een dik kind moet bijvoorbeeld eerst het belang inzien van een gezonde leefstijl voordat ze serieuze stappen kan zetten op weg naar een gezonder gezin. Het is belangrijk dat er vroegtijdig aandacht is bij ouders om te voorkomen dat kinderen overgewicht krijgen. Als er sprake is van andere problemen in zo’n gezin, zoals schulden, heeft dat niet altijd de eerste prioriteit en is het belangrijk dat daar ook aandacht en ondersteuning voor komt.

In het convenant ‘Amsterdam gezonder’ – waar Achmea ook aan deelneemt – is de aanpak van overgewicht benoemd als topprioriteit. In Amsterdam kampen meer dan 30.000 kinderen en jongeren met overgewicht of obesitas. Als Achmea hebben wij vooral een faciliterende rol. De gezamenlijke verkenning, inzicht in het probleem en onze verantwoordelijkheden in de keten rondom kinderen met overgewicht hebben mede geleid tot een grote aanpak en intensieve samenwerking. We doen dit ieder vanuit eigen verantwoordelijkheid, waarbij onze focus start met een analyse van zowel de ketensamenwerking als het aanbod. Vervolgens kijken we op basis hiervan welke inzet vanuit Achmea en vanuit andere partners nodig is. We zoeken hierbij optimale samenwerking met de gemeente. Die heeft weer verantwoordelijkheden op het gebied van een gezonde omgeving, preventie en de aansluiting met zorg en door het aansturen en betrekken van welzijn, scholen, jeugdgezondheidszorg en andere partners.

De ambitie is dat Amsterdamse jongeren in 2033 minimaal op het gemiddelde nationale gewicht van de jeugd zitten. Het programma legt de prioriteit bij preventie en passende ondersteuning en zorg bij overgewicht voor kinderen tot en met 12 jaar en hun families. Hierbij richt het programma zich op de zorg en investeringen in (school)programma’s om de gezondheid van de kinderen te verbeteren.

Uiteraard is elke situatie anders. Maar bij zulke samenwerkingsprojecten is het volgens mij wel elke keer opnieuw belangrijk om een gezamenlijk doel voor ogen te hebben en daar goede afspraken over te maken. Bepaal met elkaar waar ieders verantwoordelijkheden liggen en de gezamenlijke kansen om tot een goed sluitende keten te komen. Waarbij helder is wie in welke situatie zelf de regie neemt en wanneer de gemeente en andere partijen het initiatief moeten nemen. Door samen te praten en een onderlinge taakverdeling op te stellen onder de diverse domeinen krijgt de klant bovendien één consequente boodschap en niet een verzameling van boodschappen die niet met elkaar stroken. Ook dat vergroot de kans op succes aanzienlijk.

Marjolein Verstappen stopt per 1 oktober als directeur Zorginkoop bij Achmea. Dit was daarom haar laatste column in VOZ Magazine.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie