Preventie van overgewicht is pound wise.

Interview met Paul Rosenmöller, voorzitter Convenant Gezond Gewicht en ambassadeur JOGG

Preventie van overgewicht is pound wise.
18–09–2014

Paul Rosenmöller is voorzitter van het ‘Convenant Gezond Gewicht’ en ambassadeur van ‘Jongeren Op Gezond Gewicht’ (JOGG). Het is een belangwekkend vraagstuk om een gezonde leefstijl onder de aandacht te krijgen bij jongeren. Het is duidelijk dat de realisatie van de doelstelling van JOGG meer vergt dan simpelweg zeggen dat we meer moeten bewegen en gezonder moeten eten. VOZ Magazine interviewt Rosenmöller over deze best practice en wat er allemaal komt kijken bij de effectieve aanpak van overgewicht bij jongeren.

Door: Harrie van Leeuwen

Kunt u zeggen wat voor u de achterliggende gedachte is van de inspanningen vanuit lokale overheden om een gezonde levensstijl te bevorderen?

Rosenmöller kijkt even bedenkelijk. Dat kan zomaar een heel lang verhaal worden. Maar kort en bondig komt het erop neer dat JOGG (spreek uit alsof het Engels is) een lokale aanpak is, gericht op wijken in gemeenten, waar het percentage overgewicht onder jongeren van 0-19 jaar het hoogst is.

Rosenmöller: “Met alle partijen die het convenant hebben ondertekend, werken we aan een gezonde jeugd, met een gezonde leefstijl, in een gezonde omgeving. Het doel is uiteindelijk om te voorkomen dat kinderen vroeg of laat bij de dokter komen wegens gezondheidsklachten ten gevolge van overgewicht. Het gaat dus om een populatiegerichte vorm van preventie, op het niveau van wijken in gemeenten. Gemeenten hielden zich al een poosje bezig met dit vraagstuk, maar niet in onderlinge samenhang. Het gevolg was dat er veel korte projectjes waren die gefragmenteerd en tijdelijk werden uitgevoerd. Vanuit goede bedoelingen, maar wetenschappelijke analyse leerde dat het niet werkte. De vraag drong zich dus op hoe we deze tijdelijkheid en versnippering konden overbruggen”.

Samen met Antony Burgmans, destijds topman van Unilever, besloot de toenmalige minister Hoogervorst van VWS het Convenant Overgewicht af te sluiten. Dit samenwerkingsverband van overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties stelde zich, met Paul Rosenmöller als voorzitter, ten doel de groei van overgewicht te stoppen door een systematische en slimme aanpak. De Best Practice werd in Frankrijk gevonden in EPODE (Ensemble, Prévenons l’Obésité Des Enfants) een bewezen succesvolle, duurzame, geïntegreerde en lokale methode.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie