Perverse prikkels van systemen belemmeren een optimale GGZ.

Interview met Rob Laane, beleidscoördinator curatieve GGZ bij Coöperatie VGZ UA

Perverse prikkels van systemen belemmeren een optimale GGZ.
24–10–2013

Rob Laane heeft zich vanuit zorgverzekeraar Coöperatie VGZ UA toegelegd op beleidsvorming rond de curatieve GGZ. Hij begrijpt dan ook volkomen de vraag van Stephan Valk om meer aandacht te geven aan de toegevoegde waarde van de GGZ. Dat deze onzichtbaarheid niet zonder consequenties blijft, wil Laane duidelijk maken door stil te staan bij gevolgen voor de gedupeerde burger: “Door allerlei belangen van partijen is de waarde voor de burger ondergesneeuwd”.

Door: Marika Marku

DE ONZICHTBAARHEID VAN DE GGZ

De keuze van de thema’s “Toegevoegde waarde van de GGZ en vertrouwen in professionals” door Stephan Valk geeft aan dat wat hem betreft nu onvoldoende wordt beseft wat de GGZ toevoegt als zorgverlening t.b.v. de gezondheid en arbeidsparticipatie van mensen in Nederland. Deelt u deze visie en welke specifieke elementen zijn wat u betreft nu onderbelicht in de perceptie en waardering van de GGZ?

Laane: “De toegevoegde waarde van de GGZ is inderdaad tot op heden niet goed zichtbaar gemaakt. Dat komt doordat de oriëntatie als we het hebben over de GGZ redelijk smal is gemaakt. Ons beeld van de GGZ wordt met name bepaald door zichtbare elementen als overlast in onze omgeving, wijk of buurt. Wat er allemaal speelt in termen van onderlast is geheel niet zichtbaar. Hoe de GGZ bijvoorbeeld bijdraagt aan veiligheid in onze eigen omgeving is niet zichtbaar. We hebben het dus over een zorgsegment dat in de perceptie smal is gemaakt maar wat betreft de impact en uitwerking een breed scala aan domeinen zoals veiligheid, arbeid, uitkeringen en ziekenhuizen bestrijkt”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie