Over hoe je goede vaccinaties kunt vermoorden.

Interview met Prof.dr. Jos van der Meer, emeritus hoogleraar interne geneeskunde Radboudumc

Over hoe je goede vaccinaties kunt vermoorden.
18–09–2014

Prof.dr. Jos van der Meer komt aanlopen op zijn afdeling in het Radboudziekenhuis. Het is duidelijk dat het geld hier niet aan luxe wordt besteed, maar aan wetenschap en patientenzorg. We moeten een kamertje zoeken en de derde keer hebben we beet. Het lijkt een wetmatigheid. De luxe van de werkruimte is omgekeerd evenredig met de verdienste van de professional, de wetenschapper.

Door: Harrie van Leeuwen

In ons vorige nummer van VOZ magazine breekt prof.dr. Ab Osterhaus een lans voor een gerichte tegenactie tegen de misinformatie die vanuit de NVKP (Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken) wordt verspreid. Wat vindt u daarvan?

In eerste instantie begint Van der Meer relativerend. “Zolang ons Rijks Vaccinatieprogramma (RVP) nog een wereldwijd ongekende acceptatie kent, zouden we ons er er niet al te druk over hoeven te maken. Kritisch Prikken, het maakt wat lawaai. Maar anderzijds is er natuurlijk wel de maatschappelijke onrust geweest rond het HPV vaccinatieplan. Daar kun je overigens niet eens alleen Kritisch Prikken de schuld van geven. De influenzavaccinatie, daar gist het al wat meer, maar het RVP loopt eigenlijk als een trein. Maar de vraag dringt zich natuurlijk wel op: het RVP is als een Zwitsers zakmes, hoeveel kan er nog bij? Op een gegeven moment is zo’n zakmes te dik en wil niemand het nog bij zich dragen. Daar moeten we ook niet te veel aan sleutelen”.

STEEDS DIE ANGST VOOR VERMINDERDE ACCEPTATIE VAN HET RVP
Van der Meer: “Toen ik in de Gezondheidsraad in de Beraadsgroep Infectie en Immuniteit zat, was dit natuurlijk iedere keer het gespreksonderwerp. Wat kunnen we nog verantwoord aan het RVP toevoegen? Ook omdat er bij degenen die vaccineren op de consultatiebureau’s soms mensen zitten die een beetje antroposofisch angehaucht zijn. Die beschadigen de boodschap natuurlijk. Als ouders advies vragen krijgen ze dan als antwoord: ‘oh mevrouw dat zou ikzelf mijn eigen kinderen ook niet aandoen’. Stel nu dat er een vaccin komt waarop we zitten te wachten. Dan is er nu steeds die angst voor verminderde acceptatie van het RVP”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie