Niet wachten om eerst alle problemen op te lossen, maar nu direct oppakken en werkende weg verbeteren.

Interview met Eberhard van der Laan, burgemeester Amsterdam

Niet wachten om eerst alle problemen op te lossen, maar nu direct oppakken en werkende weg verbeteren.
13–03–2014

In het interview met de heer Aalbersberg kwam als opvallende zaak naar voren dat beleidswijzingen door VWS van ambulantisering van zorg duidelijk consequenties hebben voor de openbare orde en veiligheid. Zorg en Veiligheid ontmoeten elkaar hier op een wijze die niet meteen tot een positieve uitkomst leidt en zeker een forse taakverzwaring van de politie tot gevolg heeft. Is deze ontwikkeling inherent aan de wens van de politiek mensen niet binnen instituties te houden als daar geen zware aanleiding toe is? VOZ Magazine interviewt de burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan.

Door: Herman van der Weide

Dat zorg en veiligheid veel met elkaar te maken hebben, wordt duidelijk uit het gegeven dat 75% van de nachtelijke oproepen te maken heeft met mensen die verward of anderszins voor overlast zorgen en psychische bijstand behoeven. Is het een wenselijke ontwikkeling dat dit type oproepen ‘oneigenlijk’ belandt bij de politie? Is met de ambulantisering van de zorg deze zorgvraag over de schutting gegooid en moet de agent in de straat daar dan maar een oplossing bij verzinnen?

Van der Laan: “Er is inderdaad een stijging van mensen die bij de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam (SPA) komen. In 2008 meldden zich 4771 mensen voor hulp en vier jaar later is dit aantal gestegen naar 6505. Dat we te maken hebben met een stijging staat wel vast. Wat echter de verklaring hiervoor is, is niet met zekerheid te zeggen. Dat verdergaande ambulantisering dit veroorzaakt zou hebben is een mogelijkheid. Verder is het goed bekend worden bij de doelgroep van de SPA ook een reden dat er meer meldingen komen. Daarbij geldt ook dat de afnemende tolerantie bij mensen, ertoe leidt dat er domweg eerder gebeld wordt met de politie als iemand een verwarde of anderszins vreemde indruk maakt. Ik heb zelf het idee dat het allemaal erg genuanceerd ligt en dat we het niet zeker weten. Wat ik wel zeker weet is dat de SPA goed werk levert. Ik was daar toevallig twee weken geleden vanwege het 10-jarig jubileum. Politie, GGD en GGZ werken meer dan voortreffelijk samen, dat is mij in elk geval duidelijk en is fijn om te zien. Wel hebben ze hun zorgen over de nieuwe wetgeving en veranderingen, zoals de BOPZ (Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen) die gaat wijzigen. Het moet wel ‘behapbaar’ blijven. Er moet tijd en middelen beschikbaar zijn, om achter de oorzaken van bijvoorbeeld die genoemde stijging in aantallen te komen”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie