Minder regels en regeldruk, meer resultaat en impact.

Hans de Goeij in gesprek met Jan ten Hoopen, Collegevoorzitter Actal

Minder regels en regeldruk, meer resultaat en impact.
24–10–2013
Er zijn nieuwe kansen om de regeldruk te verminderen bij de decentralisaties van Rijkstaken naar de gemeenten. De paarse krokodil moet naar het museum. Meer regeldruk staat in schril contrast met het breed levende verlangen naar herstel van het vertrouwen in de professional en participatie van burgers. Nog meer regeldruk legt nadruk op wantrouwen en maakt de zorg en economie niet beter. Het verleggen van de regeldruk naar gemeenten zonder taakstellende reductie verlaagt wel de Rijks regeldruk maar helpt de burger in ieder geval niet. Zorg op gemeente niveau komt dan, in plaats van dichter bij, juist verder van de burger af te staan. Actal heeft daarover aan centrale overheid al geadviseerd.

Het gesprek heeft plaats tegen de achtergrond van de puzzel van gasthoofdredacteur Stephan Valk. Die puzzelt enerzijds over de toegevoegde waarde van de GGZ voor de gezondheid en arbeidsparticipatie van burgers. Anderzijds over het vraagstuk dat een groep burgers de weg naar een doelmatige en effectieve hulp niet zoekt. Hun persoonlijk belang én het maatschappelijke belang is in het geding. Tijdige en effectieve zorg kan door haar impact macro-economisch leiden tot lagere kosten en hogere participatie. Het draagt dan bij aan het oplossen van de economische crisis én kostenbeheersing.

Valk signaleert bij het oplossen van deze problemen één grote belemmering: allerlei onnodige regels en schotten die de laatste jaren zijn opgebouwd, ook binnen de GGZ. Met georganiseerd wantrouwen krijgen we geen betere zorg. Beter kunnen we het vertrouwen in professionals herstellen. Dat genereert vernieuwingen, betere en goedkopere zorg. Tegen dat licht voert Hans de Goeij het gesprek met Jan ten Hoopen meer in het algemeen over het werk van Actal en de komende decentralisaties van Rijkstaken.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie