Je bent je ziekte niet; gebruik je momenten!

Hans de Goeij in gesprek met Job Cohen en Maartje van Weegen

Je bent je ziekte niet; gebruik je momenten!
24–12–2015

Naast mensen met MS, onderzoekers en zorgverleners hebben ook mantelzorgers en ambassadeurs een prominente plaats in deze uitgave van VOZ Magazine. Maartje van Weegen en Job Cohen zijn door de functies die zij in het verleden bekleedden twee nationaal bekende gezichten. Al vele jaren zetten zij zich naast hun professionele arbeid in voor onderzoek en zorg rond MS. Ieder op een eigen manier. Dat zij bekende gezichten zijn is niet de primaire reden om zich voor mensen met MS in te zetten, maar het helpt wel deze degeneratieve ziekte goed op de onderzoeks- en zorgagenda te houden. Hun morele steun is niet alleen mooi meegenomen, maar misschien ook wel het belangrijkste wat ze de komende periode willen doen rond hun betrokkenheid bij MS onderzoek en zorg.

Door: Hans de Goeij

De vragen voor dit interview zijn vooraf toegestuurd. Het gesprek loopt anders dan normaal. Enige regie in het gesprek blijkt lastig te zijn. Maar als gesprekspartner blijk ik het uiteindelijk toch makkelijk te hebben. Een doorgewinterde wetenschapper en oud politicus interviewen vraagt voorbereiding, maar is goed te doen. Maar een zeer ervaren, charmante doch scherpe presentator en verslaggever zelf vragen stellen is lastiger. Want Maartje van Weegen zit nu in de rol van geïnterviewde. Zij gaat voor de vraag achter de vraag. Geen onderwerp dat ik aan de orde had willen stellen wordt geschuwd.

Het aantal woorden per artikel is vele malen te weinig om het gesprek volledig weer te geven. Praten met meel in de mond is niet aan de orde. Enkel maatschappelijk wenselijke antwoorden worden gemeden. Betrokkenheid, positivisme maar ook realisme blijken achteraf de rode draad van het gesprek. Een hoog inlevingsvermogen in mensen met MS en hun omgeving komt in ons driegesprek met Cohen en Van Weegen naar voren. Ontroering en een lach wisselen elkaar af. Ervaring delen en goed luisteren volgen elkaar op. Daardoor ontstaat snel het gevoel bij ons drie elkaar al jaren te kennen, zo voelt dat. Daarom ook het gesprek in de vorm met voornamen.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie