Het open gesprek in de eerste lijn over wat de patiƫnt belangrijk vindt, is niet meer te negeren.

Dubbelinterview Marianne Bramson, directeur van de ROHA, en Pim Valentijn, senior onderzoeker bij Maastricht University & UMC Maastricht

Het open gesprek in de eerste lijn over wat de patiënt belangrijk vindt, is niet meer te negeren.
12–10–2018

Enkele jaren geleden was Louis Overgoor te gast in een bijscholing voor Amsterdamse praktijkondersteuners. De huisartsen waar deze praktijkondersteuners werken zijn verenigd in de Regionale Organisatie Huisartsen Amsterdam (ROHA). Zijn presentatie was voor velen een eyeopener. Hij vroeg aandacht voor het aangaan van gesprekken met patiënten door eerst te vragen wat de patiënten echt zelf willen, wat ze zelf kunnen en wat hen bezighoudt. En het protocol en afvinklijstjes eerst even met rust te laten; dat kan later wel. Marianne Bramson zoekt nu voor de ROHA samen met Pim Valentijn naar een evidence based aanpak om de effectiviteit van de integrale persoonsgerichtere ketenzorg te meten. Professionals ervaren deze integrale persoonsgerichte benadering als een revitalisering van hun ambities, beroepseer, trots en hun beroepsvreugde. Werken vanuit deze visie zal zeer waarschijnlijk impact hebben op de gezondheid en levensvreugde van patiënten, maar evenzeer van de professionals. VOZ Magazine interviewt over de beweging van ZZ naar GG Marianne Bramson, directeur ROHA, en dr. Pim Valentijn, adjunct-directeur Essenburgh Training & Advies, en senior onderzoeker bij Maastricht University & Academisch Ziekenhuis Maastricht. 

Door: Hans de Goeij

Het meten van ketenkwaliteit in de eerste lijn komt op dit moment bij Amsterdamse huisartsenpraktijken in een nieuwe fase terecht. Praktijkondersteuners zijn heel gemotiveerd om met richtlijnen en protocollen goede klinische zorg te verlenen. Steeds meer gaat de aandacht ook uit naar de (oudere) patiënt met complexe problematiek. Die patiënten gebruiken zorg in de eerste lijn, maar ook in de tweede lijn en in de GGZ. Voor complexe en multi-problematiek zijn geen tot weinig richtlijnen en protocollen. Deze zijn meestal alleen opgesteld voor enkelvoudige ziektebeelden. 

Fijn dat we elkaar op de vroege maandagmorgen in het hart van de Amsterdamse huisartsenorganisatie kunnen spreken. Ik denk dat onze lezers wel benieuwd zijn naar de reden dat Marianne Bramson en Pim Valentijn voor dit VOZ nummer met gasthoofdredacteur Louis Overgoor een koppel voor dit gesprek vormen. 

Bramson steekt meteen van wal: “Ja, wij waren natuurlijk vereerd om VOZ Magazine te woord te staan. De aanleiding ligt besloten in het thema van deze uitgave. ROHA is in 2007 opgericht en is nu de grootste zorggroep van huisartsen in Amsterdam. ROHA maakt ketenzorgafspraken met zorgverzekeraars rondom chronische patiënten. Denk aan diabetes, COPD/astma en cardiovasculair risicomanagement. Wij begeleiden huisartspraktijken bij het organiseren en bewaken van de kwaliteit van ketenzorg. Wij hebben daarvoor ook een expertgroep, die deze kwaliteit mede bewaakt en nieuwe inzichten, ontwikkelingen et cetera vertaalt naar de praktijk. Daarnaast waarborgt ROHA de stedelijke afstemming met de participatie in stedelijke thematische werkgroepen met de tweede lijn. Medisch inhoudelijke en transmurale samenwerkingsafspraken stellen we zoveel mogelijk stedelijk vast”. 

 

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie