Een leraar die een goede slok lust en rookt is niet het goede voorbeeld.

Interview met Nen van Ramshorst, wethouder Jeugdbeleid in Bussum

Een leraar die een goede slok lust en rookt is niet het goede voorbeeld.
24–10–2013

GGZ, jeugd- en verslavingszorg, alle drie komen ze voorbij in deze uitgave van VOZ magazine. Wethouder Nen van Ramshorst is een gedreven bestuurder als het gaat om jeugd en verslavingsproblematiek. Kwetsbare jeugd versus agressieve marketingcampagnes van de industrie die tieners een tabak- of alcoholverslaving bezorgen met alle gevolgen van dien. Soms is de verslaving dermate gevorderd dat een individu getransformeerd wordt tot patiënt en in een instelling voor verslavingszorg terecht komt. Als het aan wethouder Nen van Ramshorst ligt komt het echter niet zover.

Door: Herman van der Weide

ROKEN OP SCHOOLPLEINEN IS RONDUIT EEN VREEMDE ZAAK
Van Ramshorst: “Het is toch vreemd dat jongeren onder druk van gerichte marketingcampagnes kinderen tot 18 jaar mogen verleiden te gaan roken. Roken als uiting om je op een stoere manier te onderscheiden van je medeleerlingen op school. Preventie is het uitgangspunt voor de gemeente. Ik geloof in duidelijkheid rond dit thema; je moet er geen enkel misverstand over laten bestaan in je communicatie. Met goede voorlichting en ondersteuning kun je bij kinderen heel wat bereiken. Als rector moet je verbieden dat docenten roken in het bijzijn van kinderen. Er is nu gelukkig wetgeving waarin geregeld is dat het verkopen van tabak aan jongeren onder de 18 jaar verboden wordt. Dit in lijn met de alcoholwetgeving waar dit reeds het geval is”. Den Haag heeft er weliswaar heel lang over gedaan om alcohol van 16 op 18 jaar te krijgen, maar dat is gelukt. Nu is roken eindelijk aan de beurt. De politiek moet echter nog verdergaande keuzen maken, het kan toch niet zo zijn dat er in het kabinet ministers zitten die het roken op schoolpleinen niet tegengaan? Het moet zo zijn dat je de outcast bent als je rookt, je bent zielig als je rookt. Rokende kinderen op een schoolplein of directe omgeving! Wie wil dat? Niemand zou je zeggen maar zelfs de niet aflatende strijdlust van Nen van Ramshorst maakt een rookvrije omgeving bij scholen, ook in Bussum, niet altijd mogelijk.

Van Ramshorst: “Als we het over roken hebben, in mijn tijd als lerares heb ik waar ik kon ingegrepen op de schoolpleinen. Vroeger werd er door de onderwijskrachten voor de klas gerookt en vonden we dat normaal. Dus zal het roken op schoolpleinen ook wel een keer stoppen en vinden we dat net zo raar als dat we ons nu niet kunnen voorstellen dat een onderwijskracht voor de klas rookt. Schoolpleinen rookvrij maken willen we wel maar we kunnen niet, het ontbreekt aan maatregelen die een straf beleid rond roken kunnen afdwingen”.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie