Educatie, onderzoek èn publieke impact!

Interview met Dariush Mozaffarian, M.D., DR. PH., decaan van de Tufts University Friedman School of Nutrition Science & Policy

Educatie, onderzoek èn publieke impact!
17–07–2015

In deze uitgave van VOZ Magazine staat gasthoofdredacteur Wouter Bos stil bij de waarde van onderzoek voor de zorgsector en de gezondheid van mensen in algemene zin. Daar waar juist de wetenschap en onderzoek zich niets aantrekken van landsgrenzen, kijken we in deze uitgave ook naar onder andere de Europese ontwikkelingen als het gaat om onderzoek en innovatie in de zorg. Prof.dr. Dariush Mozaffarian, cardioloog en voormalig epidemioloog aan de Harvard Medical School en Harvard Public School of Health, vult het perspectief aan met de recente ontwikkelingen in Amerika op het gebied van de voedingswetenschappen en de implicaties hiervan op nationaal gezondheidsbeleid. Als decaan van de Friedman School of Nutrition Science & Policy spreekt hij op het ‘4e congres Arts en Voeding’ georganiseerd door Voeding Leeft en LUMC. VOZ Magazine interviewt Mozaffarian over het belang van de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het snijvlak van zorg en voeding.

Door: Marika Marku

SCIENTIFIC REPORT OF THE 2015 DIETARY GUIDELINES

In onze laatste uitgave van VOZ Magazine hebben wij onze staatssecretaris van het ministerie van VWS, Martin van Rijn, geïnterviewd. In dit interview hebben wij verwezen naar uw online seminar ‘Friedman Seminar with Dean Dariush Mozaffarian on Global Dietary Priorities and Policies to Improve cardio metabolic health’.1 Onze gasthoofdredacteur voor deze editie is Wouter Bos, voorzitter van de raad van bestuur van het VUmc in Amsterdam, en voormalig vicepremier. Hij heeft ervoor gekozen om zijn VOZ Magazine uitgave te wijden aan de waarde van onderzoek voor de zorgsector. We focussen in dit interview op het verband tussen voeding en gezondheid en in het bijzonder de waarde van de behaalde resultaten uit de wetenschap, zoals dit onderzoeksterrein tot nu toe heeft weten te produceren.

In het seminar zoals hierboven genoemd geeft u aan dat het nationale volksgezondheidbeleid in de VS de waardevolle inbreng en evidence, die beschikbaar zijn gekomen m.b.t. voeding en gezondheid, nog niet volledig heeft opgenomen in de voedingsrichtlijnen. Enkele richtlijnen die Amerikaanse instituten zelfs tot op de dag van vandaag nog meegeven aan de burgers beschouwt u als verouderd en misschien zelfs schadelijk voor de gezondheid van mensen.

Mozaffarian: “Februari dit jaar is de ‘Scientific Report of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee’2 aan de Amerikaanse staatssecretaris van Volksgezondheid en de staatssecretaris van Landbouw aangeboden. Dit is een belangrijke stap geweest in het integreren van alle belangrijke wetenschappelijke inzichten op het gebied voeding en gezondheid. De Amerikaanse overheid heeft dit advies van de Advisory Committee in ontvangst genomen en hanteren daarbij de gebruikelijke termijnen in de besluitvorming. Wij streven uiteraard naar een gedegen implementatie van de evidence-based aanbevelingen die hierin zijn opgenomen. En zeer zeker zal dat op een aantal punten en onderwerpen een verschuiving in ons denken over een gezonde voedingsleefwijze teweegbrengen”.

1. https://vimeo.com/106312908

2. http://www.health.gov/dietaryguidelines/2015-scientific-report/PDFs/Scientific-Report-of-the-2015-Dietary-Guidelines-Advisory-Committee.pdf

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie