De snelste route naar gezondheid is het hebben van werk.

Interview met prof.dr. Willem van Mechelen, hoogleraar Sociale Geneeskunde aan het VUmc

De snelste route naar gezondheid is het hebben van werk.
18–09–2014

Wanneer VOZ Magazine prof.dr. Willem van Mechelen, hoogleraar Sociale Geneeskunde aan het VUmc, interviewt over de belangwekkende relatie tussen arbeid en zorg treffen wij hem op een goed moment. Juist nu buigt de Commissie Arbeidsomstandigheden van de SER¹ zich namelijk over de vraag hoe het verder moet met de bedrijfsgezondheidzorg. Kan bedrijfsgezondheidzorg in zijn huidige vorm een rol spelen bij vraagstukken als behoud van participatie en duurzame inzetbaarheid? En als wij dat in Nederland goed willen inrichten, betekent dat dan ook dat we voor de bedrijfsgezondheidszorg moeten ombuigen van ‘nazorg naar voorzorg’?

Door: Piet Kroon en Dick Spreeuwers 

1. http://www.ser.nl/~/media/db_adviezen/2010_2019/2014/toekomst-arbeidsgerelateerde-zorg.ashx

 

Wat vindt u van het Nationaal Programma Preventie?

Van Mechelen: “Dat is een goed initiatief. Ik hoop wel dat er meer aandacht komt voor de integratie van de verschillende settingen. Nu is het toch erg verkokerd. Het doel van de preventie in de context arbeid is: ‘Een gezonde werknemer in een gezonde werkomgeving, een leven lang’. Dat is natuurlijk een zaak van meerdere partijen”.

SHARED DECISION MAKING
Moet er meer aandacht voor werk komen in de reguliere zorg?

Van Mechelen vervolgt: “Nu worden er wel adviezen gegeven door behandelaars, maar dat is vaak ‘one size fits all’ standaardadvies, zonder überhaupt te kijken naar wat de patiënt voor werk heeft”. “We hebben net een promotieonderzoek afgerond waarbij een interactieve website is gebruikt om herstel- en werkadviezen aan patiënten te geven. De website is ook gebruikt om de communicatie tussen patiënten, artsen en leidinggevende te verbeteren. Het onderzoek laat zien dat het een succesvolle interventie is. Een dergelijke website creëert een omgeving die alle betrokkenen laat zien hoe de andere personen naar het probleem kijken. De patiënt en leidinggevende komen samen in gesprek over terugkeer naar werk. De behandelend arts leest over de problemen van de patiënt in het werk. Shared Decision Making dus, van behandelend arts en patiënt, niet alleen ten aanzien van behandeling, maar ook ten aanzien van werk”, legt Van Mechelen uit.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie