De Rookvrije Generatie

Ook de Oude Gracht Groep steunt de Rookvrije Generatie

Opgroeiende kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Dat is de ambitie van de beweging op weg naar een Rookvrije Generatie, een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds, verenigd in de Alliantie Nederland Rookvrij.

Een groeiend aantal partijen slaat de handen ineen om de toekomstige generatie een rookvrije toekomst te geven. Dat is hard nodig. Elk jaar beginnen zo’n 37.000 kinderen met roken. Dat zijn ongeveer 100 kinderen per dag! Ruim de helft van de mensen die blijven roken sterft aan de gevolgen ervan. Jaarlijks ruim 20.000 Nederlanders. Daarnaast overlijden jaarlijks ook nog enkele duizenden mensen aan de gevolgen van meeroken.

Artsen komen in hun dagelijks werk regelmatig in aanraking met mensen die ziek zijn geworden door het roken en zien daardoor de urgentie om tabaksgebruik terug te dringen. De Oude Gracht Groep is daarom partner van de Alliantie Nederland Rookvrij en steunt de Rookvrije Generatie. We hebben ervoor gekozen mede-afzender te zijn van een oproep aan iedereen in Nederland om op weg te gaan naar een Rookvrije Generatie: http://www.rookvrijegeneratie.nl/nieuws/nederland-slaat-handen-ineen-voor-een-rookvrije-generatie.

Voor ouders is het moeilijk om hun kinderen rookvrij te laten opgroeien. Kinderen komen op nog teveel plekken onvermijdelijk in contact met sigaretten. De beweging op weg naar een rookvrije generatie wil stap-voor-stap de plekken waar kinderen komen rookvrij maken én vrij van de verleiding om te gaan roken. Artsen kunnen op verschillende manier een bijdrage leveren aan de Rookvrije Generatie. Onder andere door mensen die willen stoppen daar zo goed mogelijk bij te ondersteunen. Als rokers stoppen met roken belonen ze hiermee niet alleen zichzelf met een langer en gezonder leven, maar helpen ze ook de toekomstige generatie om rookvrij op te groeien. Ook kunnen artsen hun omgeving aansporen mee te doen met de beweging op weg naar een Rookvrij Generatie.

Kijk voor meer informatie over de rookvrije generatie op www.rookvrijegeneratie.nl.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie