DRIELUIK: NATIONAAL CONGRES VOLKSGEZONDHEID

Door: Herman van der Weide

DRIELUIK: NATIONAAL CONGRES VOLKSGEZONDHEID
12–06–2013

We worden te dik, we bewegen te weinig en we roken te veel. Met al deze negatieve aandacht voor onze gezondheid vergeten we bijna hoeveel mensen wel degelijk gezond leven. Hoe doen mensen dat, ondanks alle stress en verleidingen? En hoe helpen we mensen om deze positieve gezondheid vast te houden?

Actuele gezondheidsthema’s als een gezonde omgeving, mentale veerkracht, zelfredzaamheid, duurzame inzetbaarheid, participatie en integraal beleid. Het Nationaal Congres Volksgezondheid (NCVGZ) was dit jaar op 3 en 4 april in de Reehorst in Ede en VOZ Magazine doet verslag.
VOZ Magazine ziet in het Nationaal Congres Volksgezondheid een uitgelezen kans om eens stil te staan bij wat de publieke gezondheid op de agenda heeft gezet, als we het hebben over Zorg Dichtbij. De genoemde thema’s als overgewicht, te weinig bewegen en roken zijn voor de burgers van Nederland relevante thema’s, ook vanuit gemeenteperspectief. Zoals prof.dr. Hans Becker elders in deze uitgave van VOZ Magazine stelt, is het belang van een positieve benadering voor het welslagen van begrippen als ‘zelfredzaamheid’ en ‘mentale veerkracht’ een absolute must. Dit congres draagt hier duidelijk een steentje aan bij. Jong en oud bij elkaar maken zich sterk voor de Publieke Gezondheid Dichtbij. VOZ Magazine doet verslag van het congres in de vorm van een drieluik door de beleving van de aanwezigen rond de behandelde thema’s te beschrijven en diept het onderwerp roken verder uit in een apart interview met dr. Gera Nagelhout. Onze drieluik sluit af met een interview met het RIVM Centrum Gezond Leven, waarbij het gedachtegoed rond gezondheidsbeleid op maat verder wordt uitgewerkt.

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.
Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie