CORPUS ‘reis door de mens’: 10 jaar symbool van de gezonde mens!

10 jaar Corpus

CORPUS ‘reis door de mens’: 10 jaar symbool van de gezonde mens!
12–10–2018

In deze uitgave van VOZ Magazine wordt duidelijk dat voor de beweging van ZZ naar GG veel verschillende zaken nodig zijn. Uit het dubbelinterview met Job Cohen en Liesbeth Kooij zien wij bijvoorbeeld dat kennis over gezondheid en de mate waarin succesvol tussen (zorg)disciplines gewerkt wordt, veel invloed heeft op het welslagen van deze omslag. Er is echter een organisatie in Nederland, die vanaf de start al een visie heeft gebouwd rond de gezondheid van de mens en hoe het lichaam en de onderdelen hierin met elkaar samenwerken. VOZ Magazine zoekt CORPUS op, om deze unieke best practice te bespreken en de wijze waarop deze organisatie al een decennium lang gezinnen, scholen, zorgprofessionals en zorginstanties weet te inspireren om hun beeld op de Gezonde Mens te verruimen. 

10 jaar preventie 

In de afgelopen 10 jaar is al een verandering opgetreden in hoe we denken over gezondheid: meer focus op het belang van gezondheid op het werk, in wijken en op scholen en een wereld waarin een gezonde leefstijl in de plaats van medicijnen zou moeten komen. Op weg naar ‘positieve gezondheid’ zullen nog veel groepen binnen de Nederlandse samenleving bereikt moeten worden. In de visie van CORPUS wordt deze verschillende groepen de mogelijkheid geboden om – in een bijzondere context – kennis te maken met de gezonde mens en wordt daarbij volop gebruik gemaakt van het visuele element. Dit visuele element is een krachtig instrument om visie en kennis over te dragen. 

Hoe het allemaal begon… 

Na een voorbereidingsfase met onder andere een uitvoerige consultatie met een Medische Adviesraad kon op 14 maart 2008 toenmalige koningin Beatrix op het podium van het congrescentrum met een druk op de knop de attractie geopend verklaren. Sindsdien weten jaarlijks zo’n 230.000 mensen de route naar CORPUS te vinden om een enerverende ‘reis door de mens’ te maken die ze groepsgewijs – op basis van tijdsloten en begeleid door een audiotour – meeneemt van knieholte tot hersenen. 

Hoewel in de volksmond vaak ‘museum CORPUS’ genoemd, heeft initiatiefnemer Henri Remmers de organisatie vanaf de start gepositioneerd als ‘educatieve attractie’. Meer dan over de anatomie van de mens gaat het om het bijzondere van de processen binnen het menselijke lichaam en de zorg die dit vraagt: 

“Een gezond leven is voor iedereen essentieel; daarbij speelt kennis een sleutelrol. Onze visie is dat bezoekers na CORPUS ‘reis door de mens’ met een andere kijk op hun lichaam naar huis teruggaan.” 

 

U moet ingelogd zijn om het gehele artikel te kunnen lezen.

Alliantie Nederland Rookvrij!
Oude Gracht Groep
IKA Ned
Stichting Kwalificatie & Curriculum Autoriteit
VERA Health and Education
De Rookvrije Generatie